Ціни на продукти. Тенденції 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на продукти. Тенденції 2011 року

Казна та Політика
4780
Українці продовжують спостерігати підвищення цін на основні види продуктів харчування. Так, чергове подорожчання продуктів відбулося напередодні новорічних свят, а ціни на деякі з них продовжують зростати. Про те, наскільки подорожчають продукти харчування в 2011 році, які саме і чому, "Главреду" розповіли генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа і заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський.
Кінець епохи дешевих продуктів
Епоха дешевих цін на продовольство на світовому ринку - в минулому, заявив генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.
При цьому він зауважив, що ціни, що встановилися на світовому ринку, містять у собі елемент спекулятивної складової, тобто на ринок потрапив спекулятивний капітал. Внаслідок цього останні півроку ціни залишалися стабільними. Але, зауважив експерт, рано чи пізно спекулятивний капітал покидає ринок. Так, наприклад, трапилося на початку світової фінансової кризи - тоді ціни на продовольство обвалилися буквально в два рази, додав Лапа.
"Потрібно розуміти, що поки ситуація стабільна, але спостерігається глобальний тренд подорожчання, і на певних ринках кон'юнктурні коливання будуть досить істотними", - зазначив експерт.
Крім того, Володимир Лапа відзначив, що, беручи до уваги тенденції, що спостерігалися в серпні-вересні минулого року, коли ціни на продовольство стрімко зростали і досягли мало не не цінового колапсу, загальні результати року в межах 10% досить оптимістичні. При цьому він зауважив, що у грудневій інфляції не було враховано суттєве подорожчання овочів і фруктів, що відбулося в другій половині грудня, але його врахують в січневій. "Це - спадок, який ми отримаємо від попереднього року", - додав фахівець.
У той же час заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський додав, що світова тенденція до подорожчання продуктів викликана насамперед тим, що зростає населення планети. "Населення зростає швидше, ніж обсяги виробництва сільськогосподарської продукції. А зважаючи на те, що Україна інтегрована в міжнародний торговельний простір, на внутрішній ринок країни помітно впливає ситуація на світових ринках", - зазначив експерт.
Чого чекати від цін на молоко?
Український ринок молока буде одним з небагатьох, на яких можна чекати стабілізації і зниження цін, вважає генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.
"Максимальними закупівельні ціни на молоко у переробних підприємств були у вересні-жовтні минулого року. Після цього вони стабільно знижуються. Ця тенденція збережеться до квітня-травня", - зауважив експерт. Він додав, що ця тенденція буде супроводжуватися збільшенням удою молока, яке завжди відбувається навесні і влітку.
Тому певні підстави для зниження цін на молочну продукцію є, підсумував Володимир Лапа. "Молокопереробна промисловість не зацікавлена в тому, щоб працювати на склад. А ціни, що встановилися в середині осені, були просто непідйомними для споживачів", - додав експерт.
У той же час заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський вважає, що ціни на молоко в 2011 році будуть трохи вищими, ніж у минулому році. Перш за все, це пов'язано з тим, що в останні роки в Україні істотно скорочується поголів'я корів. "Це означає не лише зниження обсягів виробництва, а й "вимивання коштів з галузі молочного скотарства". "Щорічно в середньому вирізається 150 тисяч корів, що адекватно вимиванню близько мільярда гривень зі сфери молочного скотарства. Це - дуже негативна тенденція", - зазначив фахівець.
Яловичина і свинина дорожчатимуть
Щодо кожного виду м'яса можна простежити окрему тенденцію зміни цін, зазначив заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський. За його словами, в Україні скорочується кількість великої рогатої худоби, що призводить до скорочення виробництва яловичини. "Ця тенденція буде спостерігатися і в 2011 році, тому ціни на яловичину будуть поступово зростати", - зазначив експерт.
Що стосується свинини, то на цьому ринку, на думку Ярославського, ми будемо спостерігати зворотну ситуацію. "У 2010 році Україна збільшила виробництво свинини майже на 20%. І тому, що виробники обмежуються лише внутрішнім ринком, закупівельна ціна на свинину впала", - зазначив фахівець. За його словами, це викликало резонанс у середовищі виробників свинини, особливо в приватних підсобних господарствах, які виробляють більшу частину всіх обсягів свинини. Тому експерт прогнозує, що цього року вони будуть закладати на відгодівлю меншу кількість поросят, і навесні 2011 року очікується невелике подорожчання свинини.
На ринку м'яса птиці в Україні ситуація стабільна, зазначив Олександр Ярославський. За його словами, ціна на цей вид продукції регулюється не лише внутрішнім попитом, а й зовнішнім. "У 2010 році ми майже подвоїли експорт м'яса птиці, що дало поштовх інтенсивнішому розвитку цієї галузі", - зауважив експерт.
У цілому за 2011 рік ціна на м'ясо в Україні зросте приблизно на 10%, вважає Ярославський.
Фактор ризику
Перед новорічними святами дещо підвищилися ціни на м'ясо, зокрема, на м'ясо птиці. Але зараз ситуація стабілізувалася, зазначив Володимир Лапа.
Фактором ризику для виробників м'яса і молока, на думку експерта, є новий Податковий кодекс. "Держава змінила систему оподаткування. Раніше всі виробники молока і м'яса, котрі здавали продукцію на переробні підприємства, щомісячно отримували дотації від переробних підприємств. Тепер переробні підприємства вже не будуть виплачувати дотації. Тому ціни можуть знижуватися не лише під впливом ринкових факторів", - зауважив Лапа. За його словами, ці кошти будуть акумулюватися в бюджеті, а цінова картина і динаміка поголів'я буде істотно залежати від ефективності їх розподілу державою. При цьому фахівець відзначив, що поки є лише проект розподілу цих коштів, але вже з'явилися деякі побоювання.
"Держава вирішила взяти кермо влади в свої руки, і тепер вся відповідальність на ній. Якщо система дотацій буде неефективною, то це спровокує подальше зниження поголів'я, перш за все молочної худоби", - підсумував Володимир Лапа.
Фрукти й овочі теж не потішать цінами
На фрукти й овочі взимку традиційно ціни підвищуються, і нинішній сезон - не виняток, зазначив Володимир Лапа. Проте цього року до традиційного підвищення додалася ситуація на світовому ринку. "Наприклад, Україна закуповує великі обсяги, понад 250 тисяч тонн, яблук у Польщі. Цього року ціни на яблука в Польщі істотно вищі, ніж були минулого року. Раніше цей відносно дешевий імпорт міг дещо збалансувати ситуацію на українських ринках. Тепер він дорожчає, відповідно це теж вплине на українські ціни", - пояснив експерт.
Олександр Ярославський додав, що зараз в Україну постачають імпортні овочі - огірки й помідори, але вже з лютого зі своєю продукцією на ринок вийдуть вітчизняні тепличні господарства, тому найближчим часом ці види продукції повинні трохи подешевшати. Однак, за словами експерта, є фактори, які можуть вплинути на підвищення вартості цих овочів. "У нас зросли ціни на матеріально-технічні ресурси, що споживаються сільським господарством. Тому ціни на сільгосппродукцію не можуть не відреагувати на це", - пояснив фахівець.
Ринок зерна стабілізується
Ситуація на ринку зерна поки стабільна, вважає Володимир Лапа. "Селяни недоотримують приблизно третини своїх доходів - держава їх відбирає шляхом квотування експорту зерна. Вона перерозподіляє їх частково у бік споживачів, частково - в бік тих компаній, які отримують квоту на експорт зернових культур", - зазначив експерт.
Що стосується ціни на хліб. Олександр Ярославський відзначив, що хліб - це політичний продукт, причому настільки зарегульований, що навряд чи подорожчає.
Інша актуальна для населення тема - ціна на гречку. Ярославський заспокоїв, що гречки в цьому році в Україні достатньо для споживання, і ситуація на цьому ринку стабілізується. При цьому він відзначив, що зростання цін на гречку навесні 2010 року стимулювало сівбу цієї зернової культури. А в зростанні ціни на гречку за останні кілька місяців експерт бачить більше ажіотажну і спекулятивну складову. "Насправді ми їмо не так багато гречки. Люди вже навчені попереднім досвідом, тому не будуть робити величезних запасів, - додав Олександр Ярославський, - не будуть масово скуповувати гречку, створюючи тим самим ажіотажний попит".
Надія Майна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас