АУБ вважає антиконкурентною вимогу Кабміну до місцевої влади розміщувати кошти на депозитах лише в банках з УФ від 10 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ вважає антиконкурентною вимогу Кабміну до місцевої влади розміщувати кошти на депозитах лише в банках з УФ від 10 млрд гривень

Казна та Політика
258
Асоціація українських банків вважає антиконкурентним рішення Кабінету Міністрів про можливість розміщення місцевою владою тимчасово вільних коштів на депозитах лише в банках зі статутним фондом понад 10 млрд гривень.
Про це йдеться в повідомленні АУБ.
"Черговим проявом неконкурентних дій органів влади на ринку банківських послуг АУБ розцінює ухвалу Кабінетом Міністрів постанови № 6 від 12.01.2011, якою затверджено Порядок розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитах у банках. Однією з умов розміщення коштів є наявність у таких банків статутного капіталу у розмірі понад 10 млрд гривень ", - наголошується в повідомленні.
АУБ підкреслює, що таким вимогам наразі відповідає лише 2 банки - Ощадбанк та Укрексімбанк, які є державними.
Асоціація вважає, що штучне обмеження числа банків-учасників конкурсу з розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів порушує права як більшості банків, які є платоспроможними фінустановами, так і права розпорядників коштів, які позбавляються можливості більш ефективного розміщення коштів і отримання додаткових доходів.
"З яких підстав Кабмін втручається до компетенції місцевих органів влади? У ринковій країні, якою себе позиціонує Україна, дотримання державними органами ринкових принципів, насамперед - забезпечення рівної конкуренції, повинно бути базою в ухвалі будь-якого регуляторного рішення", - говориться в повідомленні асоціації.
АУБ також відзначає, що послідовно відстоює політику забезпечення рівної конкуренції на ринку фінансових послуг незалежно від того, чи стосуються обмежувальні заходи тільки групи банків або фактично всієї банківської системи.
Як повідомляло агентство, постановою № 6 від 12 січня Кабмін затвердив порядок розміщення місцевою владою вільних коштів на депозитах у банках.
Відповідно до цього порядку, банк, в якому розміщуються тимчасово вільні кошти місцевого бюджету, повинен мати статутний капітал більше 10 млрд гривень.
На 1 жовтня 2010 року статутний капітал більше 10 млрд гривень мали лише два банки - державні Укрексімбанк (16394000000 гривень) і Ощадбанк (13892000000 гривень).
Серед інших фінустанов найбільший СФ на зазначену дату мав Приватбанк (8,860 млрд гривень).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас