Обама почав підготовку до Виборів-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама почав підготовку до Виборів-2012

623
Барак Обама вирішив готувати сані з літа. До президентських виборів у США залишилося менше двох років, тому 2011 він почав з активної "бойової підготовки" і оголосив про низку ключових кадрових змін у своєму оточенні. Президент позбавляється від свідчень про минулі невдачі і збирає навколо себе помірно налаштованих економістів і ветеранів передвиборчих дій часів Білла Клінтона.
Нові уми
Кадрове переозброєння своєї команди Барак Обама почав зі своїх ключових радників. Гучною новиною початку року в США стало призначення нового глави адміністрації президента. Пітера Рауза, в.о. голови держапарату, змінив Вільям Дейлі, виконавчий директор JPMorgan Chase&Co. і колишній міністр торгівлі США.
На думку президента, Дейлі має дві великі переваги. По-перше, він ветеран передвиборних боїв. У 2000 році Дейлі керував виборчою кампанією колишнього віце-президента Альберта Гора. По-друге, за допомогою Дейлі 44-й президент США сподівається завоювати симпатії великого бізнесу своєї держави, активно голосував на останніх парламентських виборах на користь антагоністів Обами - Республіканської партії. Дейлі завжди виступав на боці великих компаній і навіть лобіював їхні інтереси, коли Обама проводив жорсткі антикризові реформи, зокрема заперечував проти реформи охорони здоров'я.
Крім того, прихід такого противника реформ у Білий дім допоможе Обамі трохи згладити конфлікт з прихильниками так званої Чайної партії. Це популістський консервативно-лібертаріанський політичний рух у США виник як серія протестів проти акту 2008 року про надзвичайну економічну стабілізацію і реформи медичного страхування. Сьогодні його підтримує кожен п'ятий американець.
Нового керівника отримав і головний консультативний орган Білого дому - Національна економічна рада, яка відповідає за координацію політики адміністрації президента і має великий вплив на Капітолійському пагорбі. Останні роки Раду очолював Лоуренс Саммерс, колишній старший економіст Світового банку і міністр фінансів США при Біллі Клінтоні. Саме він вважається архітектором "пакету економічних стимулів", який був схвалений у лютому 2009 року і який "підмочив" рейтинг Обами.
Напередодні президентських виборів таке нагадування про шокову (для великого бізнесу) економічну політику Бараку Обамі ні до чого. Втім, "просити" Саммерса з поста глави NEC не довелося - у січні 2011 року закінчилась відпустка, яку той взяв у Гарвардському університеті (27-й президент університету), щоб приєднатися до команди Обами після виборів 2008 року.
Нарешті, в лютому Білий дім покине ще один свідок радикальних поглядів Обами в період фінансової кризи - Пол Волкер, голова ради експертів з відновлення економіки при президенті США (PERAB). Він автор ще однієї болючої реформи - фінансової. Його авторству належить горезвісне "правило Волкера", яке заборонило банкам торгувати на фондовому ринку за рахунок власних коштів, а також інвестувати кошти у фонди прямого інвестування і хеджеві фонди.
6 лютого закінчується термін повноважень PERAB, і Обама вирішив змінити його склад, а заодно - і напрям його роботи. Група повинна буде сконцентрувати свою увагу на підвищенні конкурентоспроможності американської економіки. Натомість радикального фінансиста Волкера Обама, швидше за все, призначить Річарда Левіна, президента Єльського університету.
Але, схоже, позбавляючись від одіозних фігур у своєму оточенні, Обама змінює лише особи, але не політику. Так, людина, яка замінить Саммерса - Джин Сперлінг, є майже його ідейним двійником. І один, і другий - кейнсіанці, тобто прихильники активного впливу держави на економіку за допомогою податків і держвидатків.
До нинішнього призначення Сперлінг був радником міністра фінансів США Тімоті Гейтнера, а раніше, як і Саммерс, працював з Біллом Клінтоном. Ключове ж достоїнство Сперлінга в нинішній ситуації - його вміння знаходити спільну мову з республіканцями. Саме Сперлінг допоміг президенту досягти компромісу з ними з питання про збереження податкових пільг.
Зміни в команді Обами
Девід Аксельрод
Був: Старший радник президента США Барака Обами, головний стратег передвиборчої програми Обами в 2008 р.
Буде: голова передвиборчого штабу Барака Обами
Лобі інтересів: Уолл-Стріт
Девід Плуфф
Був: позаштатний радник Барака Обами, голова виборчої кампанії Обами 2008
Буде: старший радник Барака Обами
Вільям Дейлі
Був: виконавчий директор JPMorgan Chase&Co.
Буде: глава адміністрації президента
Лобі інтересів: великий бізнес, у тому числі у сфері фінансів та охорони здоров'я
Джин Сперлінг
Був: радник міністра фінансів США Тімоті Гейтнера
Буде: глава Національної економічної ради (National Economic Council)
Лобі інтересів: малий бізнес, ліберальна податкова політика
Річард Левін
Був: президент Єльського університету
Буде: глава ради з відновлення економіки при президенті США (President's Economic Recovery Advisory Board)
Лобі інтересів: антимонопольна політика
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас