Естонія побудує сланцеву електростанцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Естонія побудує сланцеву електростанцію

Енергетика
599
Балтійська держава затвердила найбільший за 20 років своєї незалежності інвестпроект. У п'ятницю державна енергетична компанія Естонії Esti Energia підписала $ 1,3-мільярдний контракт з французькою корпорацією Alstom SA на будівництво "під ключ" електростанції.
Країна домовилася про зведення двох енергоблоків потужністю по 300 МВт в місті Нарва поблизу кордону з Росією. Перший з них буде готовий у 2015 р., а терміни спорудження другого блоку сторони домовилися узгодити в 2012 р. Працювати ця електростанція буде на горючих сланцях - насичених нафтою вапняках, які видобуваються з естонських родовищ .
"Дебати про майбутнє виробництва енергії в Естонії були довгими і ґрунтовними. У підсумку було прийнято зважене рішення будувати нову електростанцію, яка буде використовувати місцеві ресурси. Незважаючи на те, що паливом послужить нафта, новий завод буде і ефективним, і дружнім до навколишнього середовища" , - повідомив на церемонії підписання договорів голова ради директорів Eesti Energia Сандор Лійве.
У новій електростанції буде використана технологія "циркулюючого киплячого шару", що дозволяє підвищувати ефективність спалювання низькоякісних видів палива. У повідомленні Alstom стверджується, що естонські енергоблоки будуть відповідати ухваленим у Євросоюзі екологічним нормам, які жорстко регулюють викиди в атмосферу. Крім сланців, в них також можна буде використовувати поновлювані ресурси - біомасу.
Естонія - найбільш залежна від горючих сланців країна у світі. Близько 90% її електрики залежить від викопного палива, яке найбільше забруднює навколишнє середовище. Зважаючи на це, на Естонію чинить тиск Євросоюз з вимогою ввести в обіг більш екологічні електростанції.
Наразі 95% електроенергії в Естонії виробляється на двох Нарвських електростанціях - Балтійської та Естонської, потужністю 765 МВт і 1615 МВт відповідно, які працюють на сланцях. До 2016 р. країна пообіцяла закрити частину застарілих енергоблоків, в результаті чого вона може втратити майже половину обсягу виробництва електроенергії. Проте влада Естонії не хоче відмовлятися від сланців, резервів яких державі вистачить на 50-100 років. У 2010 р. в країні виробництво горючих сланців збільшилося проти попереднього року на 21% - до 17 млн. т.
"День підписання угоди Alstom посяде важливе місце в історії енергетики Естонії. Цей договір забезпечить нас електроенергією, що виробляється всередині країни, на наступні десятиліття. Нова сланцева електростанція також поставить нас в більш вигідне положення в плані енергетичної безпеки", - заявив міністр економіки і комунікацій Естонії Юхан Партс.
Незважаючи на розташування поблизу багатої дешевої електроенергії Росії, Естонія останнім десятиліттям активно домагалася скорочення енергозалежності від сусіда, відносини з яким послаблювались.
У 2006 р. Естонія та Фінляндія почали прокладку між своїми територіями по дну моря силового кабелю, який досі залишається єдиним зв'язком європейських енергомереж з країнами Балтики.
Хвилювання Естонії з приводу енергетичної безпеки посилилися в 2009 р., після закриття Ігналінської атомної електростанції на сході Литви, згідно з ухваленими умовами входження країни до Євросоюзу.
Спільно з Латвією і Литвою Естонія брала участь у розробці амбітного проекту спорудження нової атомної електростанції на базі Інгалінської АЕС. Досягти фінальної угоди сторони не змогли, і влада Естонії заявила про плани побудувати невелику АЕС власними силами до середини наступного десятиліття.
"Естонія продовжує активно займатися питанням ядерної енергетики. Будівництво атомної електростанції вимагає тривалого розгляду. Після спорудження нових сланцевих генераторів це питання закрите не буде", - запевнив Лійве.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас