Банкірів змусять стати розумнішими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів змусять стати розумнішими

Казна та Політика
2947
Асоціація українських банків направила до Національного банку України зауваження та пропозиції учасників ринку до підготовленого НБУ проекту змін до положення "Про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень", затверджене постановою правління НБУ №375 від 31.08. 2001 року.
Не заперечуючи проти більшості уточнюючих положень проекту змін, АУБ відзначила кілька позицій проекту, які, на її думку, значно погіршують умови капіталізації і створюють перешкоди діяльності відділень банків.
Передусім йдеться про спробу НБУ уніфікувати вимоги до порядку відкриття філій та відділень банку. "Зокрема, у проекті пропонується встановити вимоги до обов'язкової наявності керівника відділення. При цьому вимоги до професійної придатності керівника відділення повинні бути ідентичними з вимогами до голови правління і членів правління банку", - обурюються в асоціації.
Нагадаємо, проект змін передбачає, зокрема, норму, згідно з якою керівники філії/відділення (керівник філії/відділення та головний бухгалтер філії, а також особи, що виконують їхні обов'язки) повинні відповідати вимогам статті 42 закону "Про банки і банківську діяльність", що стосуються професійної придатності та ділової репутації керівників банків.
Стаття ж 42 чітко визначає, що керівниками банку є голова, його заступники та члени ради банку, голова, його заступники та члени правління (ради директорів), головний бухгалтер, його заступник, керівники структурних підрозділів банку. Тобто проект змін, розроблений регулятором, пропонує застосовувати до керівників філій/відділень ті ж вимоги, що і до керівників банків.
Далі в статті 42 пояснюється, що керівниками банку мають бути дієздатні фізичні особи, які відповідають таким вимогам: наявність вищої економічної, юридичної освіти чи освіти у галузі управління залежно від займаної посади, стаж роботи в банківській системі за відповідним фахом не менше трьох років; бездоганна ділова репутація.
При цьому АУБ нагадує, що на сьогоднішній день банками відкрито значну кількість відділень, які не мають самостійного балансу. Багато з них є установами з вузькою спеціалізацією діяльності (розрахунково-депозитне і розрахунково-касове обслуговування), і кількість співробітників таких відділень часто не перевищує двох.
На думку членів асоціації, введення в таких відділеннях штатної посади керівника зробить їх діяльність економічно недоцільною. Крім того, враховуючи, що на сьогоднішній день існує проблема забезпечення керівними банківськими кадрами у регіонах України, банки можуть просто не знайти фахівців відповідного рівня для заповнення вакансій.
"Таким чином, значна кількість відділень не буде відповідати новим вимогам до відкриття відокремлених підрозділів і повинні будуть або реорганізуватися, або ліквідуватися, що, у свою чергу, вимагатиме переналаштування всієї системи рахунків і зміни реквізитів клієнтів", - йдеться в зауваженнях Асоціації українських банків.
Крім того, вважають банкіри, примусове закриття невеликих відділень, зокрема, районних та селищних установ Ощадбанку, буде мати негативний соціально-політичний ефект, оскільки в багатьох випадках відділення Ощадбанку є єдиною банківською установою у віддалених населених пунктах.
АУБ пропонує НБУ надати банкам право самостійно визначати необхідність призначення керівника відділення та диференціювати кваліфікаційні вимоги до посад керівників банківських установ різних рівнів.
У той же час опитані банкіри бачать ситуацію в не таких темних кольорах, як представники асоціації, хоча і вважають позицію регулятора щодо визначення та призначення керівників регіональних відділень банків надто суворою. На їхню думку, певні труднощі з пошуком персоналу можуть бути у великих системних банків з широкою присутністю в регіонах, особливо - в невеликих населених пунктах, де фахівців, які відповідають новим вимогам НБУ, може просто не виявитися. "Все залежить від масштабу мережі банку і його рівня присутності або проникнення в регіонах. І, звичайно ж, від іміджу банку як роботодавця", - відзначає начальник управління розвитку мережі продажів "ОТП Банку" Віктор Маноха.
Втім, критичною проблемою пошук потрібних фахівців банкіри все-таки не вважають. "Керівники відділень належать до категорії менеджменту середньої ланки, а гострої нестачі таких фахівців на ринку праці в даний час немає", - говорить заступник голови правління Діамантбанку Валерій Олійник.
Більше того - банкіри сходяться на думці, що керівники відділень все-таки потрібні. Інша справа, що у відділенні важлива не формальна наявність керівника, а робота професіонала, який здатен надати клієнту високоякісну консультацію і досконально знає банківські продукти, інноваційні послуги, розуміє проблеми клієнта. На таку роль, на думку голови правління банку "Форум" Ярослава Колесника, відмінно підходить людина, яка почала з низів, тобто яка пройшла шлях від звичайного касира або операціоніста, до дрібниць знає всі нюанси і тонкощі роботи відділення. "Але парадокс в тому, що формально таку людину не можна призначити на посаду керівника без трьох років керівного стажу. Це обмеження - архаїзм, який породжує замкнуте коло", - нарікає банкір.
Лібералізація процедури визначення та призначення керівників відокремлених підрозділів банків, вважають учасники ринку, дозволить займати керівні посади молодим і перспективним спеціалістам, недавнім випускникам, які мислять по-новому, які більш адаптовані до технологічних інновацій, до нестандартних каналів обслуговування, зокрема - онлайн -сервісів.
"Суттєве ж ускладнення процесу прийняття на роботу начальників відділень не вигідне нікому, адже для досягнення бізнес-результатів банків важливо мати можливість швидко і з мінімальними бюрократичними ускладненнями наймати співробітників", - вважає начальник управління персоналом "Ерсте Банку" Сергій Рудь.
Але, незважаючи на всі вищеназвані зауваження, ініціатива НБУ, на думку опитаних "i" банкірів, не спричинить серйозних змін у структурі банківської системи. Швидше за все, не буде і значного скорочення банківських мереж, крім, можливо, деяких відділень великих системних банків у невеликих населених пунктах. "Величина мережі залежить, в першу чергу, від бізнес-планів банку, і цей критерій повинен залишатися ключовим", - вважає Сергій Рудь. Не доводиться говорити й про те, що ініціатива регулятора буде сприяти тій чи іншій групі банків, стверджує Ярослав Колесник. На його думку, посилення вимог НБУ - це не більше ніж спроба забрати з собою в майбутнє те, що необхідно залишити в минулому.
Руслан Кисляк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас