Європа на межі дефолту? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа на межі дефолту?

Казна та Політика
3453
Економіку Старого Світу лихоманило весь рік. Колосальні зовнішні борги укупі з величезним дефіцитом національних бюджетів ставили на межу дефолту одну країну єврозони за іншою: то Грецію, то Португалію, то Ірландію, то Іспанію. Щоб протистояти загрозі, лідери країн ЄС 16 грудня домовилися створити антикризовий фонд зони євро, який замінить нинішній тимчасовий, обсягом €750 мільярдів, утворений у травні. Чи допоможе новий механізм економікам, які потерпають від лиха?
"Ринок не вірить, що держави з периферії Європи - Португалія, Іспанія, Ірландія, Греція - зможуть вибратися з кризи без втрат", - вважає головний економіст Citigroup Віллем Буітер. На його думку, ці країни могла б врятувати багаторічна жорстка бюджетна політика, але для її проведення в урядів цих країн бракує політичної волі.
Пейзаж після бою
Фінансові рішення чиновників все більшою мірою визначаються мінливими настроями інвесторів - їх оцінкою того, чи здатна країна впоратися з обслуговуванням свого зовнішнього боргу. Як тільки у фінансистів виникає підозра, що нездатна, відсоткові ставки, за якими вони готові позичити тій чи іншій країні гроші, злітають. Тоді позичальнику, і без того знекровленому дефіцитом бюджету, доводиться вдаватися до допомоги ЄС і МВФ.
Єврокомісія, в свою чергу, навчилася реагувати на зміну настроїв фінансових ринків набагато швидше, ніж ще півроку тому. Для того щоб в кінці весни надати допомогу Греції, знадобилося чотири місяці дискусій, а щоб восени прийняти аналогічне рішення щодо Ірландії, вистачило чотирьох тижнів. Ірландія отримає з страхового фонду ЄС €85 млрд на сім років під 5,8%.
Це набагато дешевше ставки, за якою Ірландія могла отримати гроші на ринку (понад 9%). Зате ірландцям довелося піти на різке скорочення дефіциту бюджету (майже на €15 млрд за чотири роки). При цьому далеко не всі експерти впевнені у достатності вжитих заходів. Допомога Ірландії дозволяє поліпшити ситуацію з ліквідністю у фінансовій системі країни, але не вирішує проблеми зовнішнього боргу, а лише відкладає її на майбутнє, зазначає Мохаммед Ель-Еріан, глава Pimco.
Хто наступний?
Фінансові ринки впевнені, що наступною на черзі ("Ірландією версії 2.0", як написали аналітики Credit Agricole) стане Португалія. Логіка тут проста: у середині грудня міжнародне агентство Moody's знизило кредитний рейтинг Ірландії відразу на 5 пунктів - до негативного рівня. Тепер це агентство збирається опустити рейтинг держоблігацій Португалії. Розмір держборгу Португалії близько 88% ВВП - це багато, але менше, ніж у Бельгії або Італії. Втім, ринком зараз рухає не оцінка фундаментальних показників, а емоції і страхи.
Кредитори в такій ситуації запитують найбільш високу відсоткову ставку з того позичальника, кому саме зараз гроші потрібні найбільше. Саме тому єврочиновники на початку грудня кілька днів поспіль публічно вмовляли Португалію взяти у них гроші за ставкою нижче ринкової. Ще півроку тому такого роду кроки трималися б в таємниці до останнього, щоб не сполошити ринки. Зараз єврочиновники зрозуміли, що ховати голову в пісок безглуздо: надто серйозні загрози, щоб робити вигляд, що їх немає.
В останні тижні в Європі з'явився ще один кандидат на дефолт - Бельгія. Її банкам занадто багато винна Ірландія - 5% бельгійського ВВП - близько $20 млрд): борг дуже великий, ситуація з бюджетом нехороша, та й політично нестійка через невдоволення населення програмою скорочення бюджетних витрат.
Прогноз: похмуро
Поки приводів для зміни настроїв інвесторів на краще немає: прогноз зростання ВВП країн Євросоюзу в 2011-2012 роках, виданий днями Єврокомісією, виявився досить похмурим. І в єврозоні, і в Євросоюзі в цілому економіки наступного року додадуть навіть менше, ніж у нинішньому (1,5-1,7% проти 1,7-1,8%). У такій ситуації "мильна опера" з Грецією та Ірландією триватиме: кредитори будуть по черзі втрачати довіру то до однієї, то до іншої країни, а Євросоюзу доведеться кожній з таких країн допомагати.
Зараз європейські чиновники з хвилюванням стежать за розвитком ситуації в Іспанії, яка теж зіткнулася із загрозою повномасштабної боргової кризи. Агентство Moody's вже поставило на перегляд (до негативного рівня) суверенний рейтинг Іспанії - рішення може бути прийнято найближчии часом.
Між тим, для того щоб врятувати одну з найбільших економік Європи, ніякого стабілізаційного фонду не вистачить: потреба Іспанії в допомозі оцінюється мінімум в €500 млрд. Саме для запобігання такого роду погроз країни ЄС і домовилися про створення постійно діючого фонду підтримки євро. Одна біда - фонд буде створений лише в 2013 році, а дефолти можуть бути набагато раніше. Та й обсяг коштів, який буде акумульовано в майбутньому фонді, поки обговорюється: експерти Citigroup вважають, що Європі для страховки від дефолтів знадобиться не менше €2 трлн.
У пошуках виходу
Європа потребує солідарності: "один за всіх і всі за одного", сказав колишній головний економіст Goldman Sachs, автор концепції BRIC Джим О'Ніл. Євро переживе нинішню кризу лише в разі, якщо європейський лідер, Німеччина, буде менш агресивно вчити інші країни, як їм управляти економікою, але не перестане допомагати тим, які потрапили в біду.
Як не дивно, деякі аналітики вважають включення механізму дефолту для країн єврозони не найгіршим виходом з ситуації. І Греції, і Ірландії дефолт з наступною реструктуризацією боргу дозволив би знизити навантаження і повернутися до економічного зростання набагато швидше, ніж дешева допомога ЄС і МВФ, стверджує головний економіст Citigroup Віллем Буітер.
Ще одна можливість, якою Європа поки не скористалася: випустити боргові зобов'язання від імені шістнадцяти країн єврозони і направити вже сформований страховий фонд (€750 млрд) на викуп зобов'язань країн, що зазнають труднощів. Цей варіант пропонують економісти Barclays Capital і Societe Generale. Такий сценарій дозволить витягти з кризи європейську периферію, але за рятувальну операцію доведеться заплатити дуже багато грошей, при цьому банки, які необачно кредитували країни Європи, залишаться безкарними.
Борис Грозовський, Дмитро Докучаєв
За матеріалами:
Україна Криминальна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас