Ансип: Перехід Естонії на євро приведе до підвищення зарплат і пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ансип: Перехід Естонії на євро приведе до підвищення зарплат і пенсій

Валюта
1244
Зростання зарплат і підвищення пенсій буде одним з наслідків запровадження з 1 січня в Естонії єдиної європейської валюти. Про це сказав у суботу прем'єр-міністр країни Андрус Ансип на з'їзді правлячої Реформістської партії (проходить у Талліні), яку він очолює, передає "Сіньхуа".
За словами прем'єра, естонський народ має причину для гордості, оскільки перехід країни на євро є загальним досягнення всіх жителів країни.
"Використовуємо ж те, що дасть нам євро - нові інвестиції, нові робочі місця, підвищення зарплат", - сказав Ансип. Прем'єр упевнений, що в нинішньому році країну чекає швидке економічне зростання.
"Вільна економіка, не обмежена борговим навантаженням, має одну властивість - зростання. Естонії передбачений в новому році найшвидше економічне зростання в Європейському союзі, але, незважаючи на це, ми не можемо говорити про завершення кризи в країні, бо безробіття залишається на високому рівні, однак протягом року воно знижувалося швидше прогнозів", - зазначив прем'єр.
Прем'єр також пообіцяв, що за чотири роки, у разі збереження при владі Реформістської партії після парламентських виборів, які відбудуться 6 березня, пенсії зростуть на 50%.
Нагадаємо, з 1 січня 2011 р. Естонія вступила в зону євро, відмовившись від своєї національної валюти - естонської крони. Естонія стала 17-ою країною Європейського союзу (ЄС), яка прийняла євро в ролі своєї національної валюти. Естонія стала членом ЄС з 2004 р. Вона - третя країна блоку у Східній Європі після Словенії та Словаччини, яка перейшла на євро.
Варто відзначити, Естонія - найбідніша країна у складі єврозони. Середня місячна зарплата в Естонії (за даними на III квартал 2010 р.) становить 760 євро, а рівень безробіття - 15,5%. У 2009 р. під впливом світової фінансової кризи естонська економіка втратила майже 14% свого обсягу - чи не найгірший результат у всьому Євросоюзі. Проте в 2010 р. економіка країни активно відновлювалася, і в новому році Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання ВВП Естонії на 4%.
Вступ Естонії до єврозони припав на критичний для блоку період, коли саме існування євро поставлено під загрозу. У 2009 р. спочатку Греція, а потім Ірландія звернулися по міжнародну фінансову допомогу, щоб уникнути дефолту за своїми боргами. На черзі - Португалія та Іспанія, а у віддаленій перспективі бюджетно-боргова криза може перекинутися і на таких важковаговиків зони євро, як Італія і Франція. На цьому фоні в Естонії помітно посилився євроскептицизм. Так, за даними опитування, проведеного восени 2010 р., більше половини жителів Естонії - 52,8% - не підтримують перехід країни з крони на євро. Підтримують перехід на євро лише 34,3% респондентів. 12,8% опитаних не змогли визначитися з відповіддю.
Між тим можна сказати, що Естонія є зразковим членом єврозони, з якого сміливо можуть брати приклад держави PIGS (Португалія, Ірландія, Греція, Іспанія), які "протринькались". У травні 2010 р. Єврокомісія назвала Естонію єдиним кандидатом на вступ до єврозони, чиї бюджетно-фінансові показники повністю відповідають встановленим критеріям. Так, дефіцит держбюджету Естонії в 2009 р. склав лише 1,7% від ВВП, а рівень державного боргу - 7,2% ВВП (найнижчий серед всіх країн єврозони).
За матеріалами:
Сіньхуа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас