Український ринок акцій закрив тиждень різкою корекцією вниз на суперечливій зовнішній кон'юнктурі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій закрив тиждень різкою корекцією вниз на суперечливій зовнішній кон'юнктурі

Фондовий ринок
195
Український ринок акцій у п'ятницю закрився істотним падінням під тиском наростання побоювань інвесторів щодо сповільнення темпів економічного зростання в Китаї і на ознаках сповільнення економіки в США: індекс "Української біржі" (УБ) упав на 1,22% - до 2569,79 пункту, індекс ПФТС - на 1,25%, до 1023,6 пункту.
Зниження продемонстрували більшість паперів, що торгуються.
Як повідомив трейдер інвестиційної групи "Сократ" Віталій Ковпан, однією з причин корекції вниз є невизначений зовнішній фон і змішана макростатистика з США: споживчі ціни виявилися вищими від прогнозів аналітиків, тоді роздрібні продажі - нижче прогнозу.
В.Ковпан підкреслив, що реакція учасників на "негатив" стає більш виразною, що говорить про як мінімум короткострокову перекупленість ринку.
Аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин додав, що тиск на світові фондові майданчики надають інфляційні побоювання. При цьому статистика, що публікується в останні тижні, свідчить про зростання як споживчих, так і промислових цін, що змушує інвесторів побоюватися посилення монетарної політики.
На УБ в "негативній зоні" більшість паперів, що торгуються на ринку заявок, закрилося зниженням в інтервалі від 0,5 до 3%.
Разом з тим, зростання продемонстрували акції Дніпровського меткомбінату ім.Дзержинського (+15,22%), "УкрАВТО" (+6,45%), "Дакор Вест" (5,13%) і "Дніпроенерго" (+ 0,62%)
Під найбільшим тиском "ведмедів" у п'ятницю виявилися акції компаній гірничо-металургійного комплексу.
За словами В.Іванишина, основним негативом для них виступила інформація про скорочення планів виробництва основних видів металопродукції в лютому. Крім того, тиск на котирування надає очікуваний дефіцит коксу в поточному році. Акції "Азовсталі" подешевшали на 2,48%, Алчевського меткомбінату - на 3,52%, Єнакіївський метзаводу - на 2,28%.
Акції Райффайзен Банку Аваль подешевшали на 0,99%, Укрсоцбанку - на 1,72%.
На УБ обсяг торгів акціями склав 175,200 млн грн.
На ПФТС у п'ятницю укладено угод на 74,7 млн грн, у тому числі з акціями - на 16,1 млн грн.
Як повідомила трейдер інвесткомпанії Adamant Investments Ірина Барабанова, на відміну від локального ринку акцій, акції українських компаній, що торгуються на міжнародних майданчиках, показували в п'ятницю різноспрямовану динаміку.
За її словами, акції агровиробників і компаній, які переробляють агропродукцію, торгувалися в основному в плюсі.
Акції "Астарти" торгувалися на нових рекордних максимумах, додавши в п'ятницю 5%.
Крім того, подорожчали акції Миронівського хлібопродукту - на 0,9%.
Разом з тим, акції "Кернелу" несуттєво скоректувалися вниз, втративши 0,63%.
Впевнене зростання протягом тижня продемонстрували акції агрохолдингу "Авангард" - більш ніж на 5%. У п'ятницю акції "Авангарду" скоректувалися вниз - на 2,8%, до $15,55, торгуючись на рівні, що перевищує ціну їх розміщення ($15).
Як зазначила І.Барабанова, ціни на продовольство знаходяться на рекордних позначках та чутки про можливу продовольчу кризу свідчать про те, що в поточному році висока ймовірність продовження їх зростання. Вона підкреслила, що це, відповідно, позначиться на виручці агрокомпаній, які навіть у випадку несприятливих погодних умов зможуть збільшити прибуток за рахунок зростання цін.
Крім того, в п'ятницю продовжили зростання акції Regal Petrolium, які додали 3,74% при значних обсягах торгів.
За прогнозами В.Іванишина, на наступному тижні українські фондові майданчики продовжать негативну динаміку.
При цьому він зазначив, що основний вплив на настрій вітчизняних інвесторів буде надавати макроекономічна статистика з єврозони і США, а також публікація квартальної звітності американськими компаніями. Серед найбільш важливих В.Іванишин виділив звіти Citigroup, Apple, IBM, Western Digital, Bank of NY, Goldman Sachs, US Bancorp, Wells Fargo, eBay, Morgan Stanley, Google, Bank of America, General Electric.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас