КМДА: Надходження до бюджету Києва від використання земель зростуть у півтора рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КМДА: Надходження до бюджету Києва від використання земель зростуть у півтора рази

Казна та Політика
220
До 20 січня на розгляд сесії Київської міської ради буде внесено проект Програми використання та охорони земель міста Києва на 2011-2015 роки. Таке рішення було прийняте на Колегії Київської міської державної адміністрації 14 січня, повідомляє офіційний портал КМДА.
Програма спрямована на постійне зростання обсягів надходжень до міського бюджету від плати за використання земельних ділянок. У 2011-2015 роках від плати за використання землі, продажу земельних ділянок та відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва місто отримає 15,3 млрд гривень. При цьому щорічні надходження до міського бюджету мають зрости у півтора рази: з 2,3 млрд грн у 2010 році до 3,4 млрд грн у 2015 році. Голова КМДА Олександр Попов доручив врахувати у Програмі питання виділення прибудинкових територій Об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).
За словами заступника голови КМДА Руслана Крамаренка, у місті досі не вирішено низку питань щодо земельної політики. Зокрема, не затверджені межі міста Києва, що призводить до порушення прав територіальної громади та незаконного розпорядження землями міста. Через недосконалість законодавства місто втрачає кошти, які мало б отримувати від оренди землі.
"Сьогодні низка підприємців використовують землю на правах постійного користування і сплачують земельний податок у розмірі 1% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. При цьому за чинним Земельним кодексом більшість землекористувачів повинна користуватися земельною ділянкою на правах оренди, плата за яку в понад три рази більша за земельний податок", – зауважив Руслан Крамаренко.
На його думку, щоб викорінити це, треба внести у законодавчі акти низку поправок, які б надали владі можливість стимулювати юридичних та фізичних осіб – власників будівель та споруд, укладати договори оренди землі або викупати земельні ділянки несільськогосподарського призначення у власність.
Окремо Програмою передбачено чергове коригування нормативної грошової оцінки земель. Зокрема, передбачається розробити та затвердити у 2012 році, а вже у 2013 році ввести в дію нову нормативну грошову оцінку земель Києва.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас