Розподіл бюджетних коштів перестане бути таємницею для українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розподіл бюджетних коштів перестане бути таємницею для українців

Казна та Політика
883
Закон "Про доступ до публічної інформації" дозволяє вимагати від влади інформацію про розподіл бюджетних коштів і про так звані публічні фінанси. Про це заявила виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.
"Колишній закон не давав нам можливості отримати інформацію від органів місцевого самоврядування. Київрада, наприклад, гектарами розподіляла землю. Ми не могли запитати, куди ця земля розподіляється, кому розподіляється, і що взагалі з київським бюджетом відбувається. Тепер можна питати органи місцевого самоврядування, куди вони розподіляють бюджети. І це надзвичайно важливо, тому що тільки так можна дізнатися від ЖЕКу, куди йдуть наші "платіжки", - підкреслила журналіст.
"Ви хочете отримати свої 10 соток землі, наприклад, які вам гарантовані законом. Але ніхто в Україні їх не отримував. Знаєте, чому? Тому, що виявлялося, що у нас земельні кадастри (яка земля належить громаді) були одним з самих секретних документів. А там треба було вписувати, що я хочу 10 соток, але за такою-то адресою. А отримати цю адресу було неможливо. Тепер ви можете про це запитувати. І таких таємних документів практично не залишиться", - додала Сюмар.
Разом з тим, Сюмар зазначила, що швидких кардинальних змін від закону громадськості очікувати не варто: "Закон набирає чинності через 3 місяці, після підписання президентом. І я закликаю людей: зрозуміло, не треба думати, що відразу вам все напишуть. Будуть спроби написати не по суті, будуть спроби приховати.., відбутися загальними словами. Треба буде йти до суду і судитися, і це дуже важливо. Все-таки треба діяти".
За словами експерта, якщо протягом 5 днів державний орган не надав відповіді, потрібно йти до суду. "Закон настільки чітко це все прописує, що я не уявляю собі суддю, який ризикне при цьому винести рішення на користь органу (влади - ред.)",- додала вона.
Сюмар також повідомила, що цей закон надає громадянам право здійснювати безпосередній контроль за роботою органів місцевого самоврядування і бути присутнім на засіданнях.
Нагадаємо, що закон "Про доступ до публічної інформації" був прийнятий парламентом вчора.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас