НБУ: Бізнес-кола України погіршили девальваційні очікування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Бізнес-кола України погіршили девальваційні очікування

Казна та Політика
4004
Бізнес-кола України в четвертому кварталі 2010 року поліпшили інфляційні прогнози, але погіршили девальваційні очікування, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ) з посиланням на підсумки чергового опитування керівників підприємств.
"Очікування підприємств щодо знецінювання гривні до долара США і євро посилилися. Підприємства передбачають, що середньозважений курс гривні до долара США через 12 місяців буде становити 8,31 грн/$ 1 (проти 8,17 грн/$ 1, що прогнозувалося в III кварталі 2010 року) ", - йдеться в повідомленні.
"Інфляційні очікування знизилися і склали на наступні 12 місяців у середньому 14,1% проти 14,5% у попередньому кварталі. Основним фактором впливу на споживчі ціни названо збільшення витрат на виробництво", - зазначено в документі.
Як повідомлялося, уряд прогнозує інфляцію в 2011 році на рівні 8,9%, після того як в 2010 році вона склала 9,1%. Під час розрахунку показників державного бюджету на 2011 рік використовувався курс 7,95 грн/$ 1.
У повідомленні НБУ також вказується, що стрімко виросла оцінка бізнесом впливу фактора "податкові зміни", яка майже досягла рівня оцінки впливу витрат на виробництво.
Крім того, в повідомленні наголошується, що другий квартал поспіль учасники опитування очікують на уповільнення зростання обсягів виробництва товарів та послуг в Україні в наступні 12 місяців. Серед основних дестабілізуючих факторів виробництва та цінового розвитку значно збільшилася оцінка податкового тиску.
Керівники підприємств також очікують на зростання потреб у позикових коштах у наступні три місяці: основним стримуючим фактором використання кредитних послуг банків респонденти продовжують називати високий рівень відсоткових ставок.
За даними НБУ, в опитуванні взяли участь керівники 1243 підприємств у всіх регіонах країни, які представляють економіку за основними видами діяльності. Опитування проводилося в листопаді.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас