Відтік капіталу з Росії істотно перевершив навіть оцінку ЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відтік капіталу з Росії істотно перевершив навіть оцінку ЦБ

Казна та Політика
933
Чистий відплив приватного капіталу в минулому році Центробанк оцінив у $38,3 млрд: $11,4 млрд ввезли банки, а $49,7 млрд вивіз нефінансовий сектор. Більший відтік за 16 років був тільки в кризові 2008 і 2009 роки - $133,9 млрд і $ 56,9 млрд відповідно. Рекорд поставили і компанії: більше вони вивезли тільки в 2008 р. - $76,9 млрд. Сірий відтік регулятор попередньо оцінив у $5,4 млрд. Всі ці дані ЦБ потім зазвичай коректує, нагадує Володимир Тихомиров з ФК "Відкриття".
Оцінка за рік істотно перевищує всі інші прогнози ЦБ. Ще в листопаді в грошово-кредитній політиці на 2011-2013 рр. він обіцяв відтік в $22 млрд, хоча нетто-вивіз капіталу до того часу вже прискорився: у вересні - до $4 млрд, III квартал був закритий з мінусом в $3,7 млрд, а за січень - вересень відтік склав $15,6 млрд. У IV кварталі динаміка продовжилася: вже в листопаді втрати склали $9 млрд. 29 грудня заступник голови ЦБ Олексій Улюкаєв оцінював річний відтік капіталу в $25-30 млрд і допускав, що "може бути невеликий приплив у грудні". Але його прогноз виявився занадто оптимістичним. Виходячи з даних ЦБ, відтік у грудні склав $8,7 млрд, за останній квартал - $22,7 млрд. Це один з максимальних результатів з 1994 р., більше було лише в пік кризи - в останньому кварталі 2008 р. ($130,3 млрд).
Змінився у жовтні - грудні і характер відтоку: до компаній, які вивозили капітал весь рік, приєдналися банки - вони вивезли $6,2 млрд. Раніше голова ЦБ Сергій Ігнатьєв говорив, що в листопаді майже на $9 млрд зросли зарубіжні активи банків, пасиви ж не змінилися. Вже в грудні банки не надавали серйозного впливу на відтік, каже Олег Солнцев з ЦМАКП: їхні іноземні активи зросли приблизно на $5 млрд, з яких $3,5 млрд - кошти, отримані ВЕБом з фонду національного добробуту. Гроші виводив нефінансовий сектор - приблизно $15 млрд у грудні з $16,5 млрд за останній квартал, підрахував Солнцев.
Запит "Ведомостей" до ЦБ залишився без відповіді. Фундаментальних чинників для відтоку капіталу немає, рахунок поточних операцій хоч і зменшився, але залишився в значному плюсі, говорить Солнцев, причинами могли бути угоди (наприклад, купівля у Е. On за 3,4 млрд євро акцій "Газпрому"), а також виплати за зовнішнім боргом. З погашенням боргу пов'язують відтік у грудні Тихомиров та Юлія Цепляєва з BNP Paribas. За даними ЦБ на 1 липня, максимальні виплати мали бути саме в грудні: $2,9 млрд - банками (з них $387 млн - відсотки) і $13,5 млрд - нефінансовим сектором ($886 млн). З 1 жовтня борг банків зріс на $ 4,8 млрд до 144,8 млрд, компаній - на $2,8 млрд до $291,3 млрд.
Мабуть, компанії не змогли або не захотіли рефінансувати борги, говорить Солнцев. Відтік - процес, який почався у вересні, а спровокувати його могла зміна влади в Москві, говорить Тихомиров. Коли новий мер [Сергій Собянін] звільняє одного-двох чиновників на тиждень, втеча капіталу не дивує, зауважує Цепляєва, цей процес завжди наростає перед виборами.
Дивує зміцнення рубля (за грудень 2010 р. курс зріс на ММВБ до долара на 2,86%, до євро - на 1,43%) на тлі відтоку капіталу, зауважує Цепляєва: "Це рух проти фундаментальних факторів". Накопичувати валюту компанії розпочали у вересні, в грудні процес міг зупинитися, а тиск на рубль ослабнути, допускає Тихомиров.
ЦБ в грошово-кредитній політиці обіцяє цього року нетто-приплив капіталу в $10-20 млрд, при негативному сценарії - відтік в $15 млрд. Уже в кінці грудня тенденція, можливо, була переламана - скоріше невеликий приплив, на початку цього року він продовжився, говорить Ксенія Юдаєв з Сбербанку. У січні ще буде відтік, в лютому сальдо обнулиться, у березні розпочнеться приплив капіталу, описує свій базовий сценарій Солнцев. Відтік не може бути вічним, колись же гроші закінчаться, іронізує Цепляєва.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас