У Євросоюзі підготувалися до стрес-тестів банків, інвестиційних і страхових компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Євросоюзі підготувалися до стрес-тестів банків, інвестиційних і страхових компаній

Казна та Політика
319
Формально заробили з 1 січня 2011 загальноєвропейські структури з нагляду за банками, інвестиційними і страховими компаніями знайшли своїх керівників і можуть функціонувати в нормальному режимі. Відповідно до заяв новоспечених регуляторів, 2011 р. вони почнуть з масштабних стрес-тестів у підшефних галузях, пише видання РБК daily.
Главами агентств, розташованих у Лондоні та Парижі, стали чиновники з різних країн ЄС, вже займалися аналогічною роботою у себе вдома. Крісло керівника, мабуть, найпотужнішої зі структур, European Securities and Markets Authority (ESMA), що займається наглядом за інвестиційними структурами, дісталося голландцеві Стівену Майору. Займатися цей відповідальний ділянку йому довірили після кількох років служби на посаді керуючого директора Комісії з нагляду за фінансовими ринками Нідерландів.
Посада голови European Banking Authority (EBA), грози всіх європейських банків, дісталася Андрії Енріа, яка займала раніше високі керівні посади в Центральному банку Італії. Керувати стеженням за діяльністю страхових компаній і пенсійних фондів (European Insurance and Occupational Pensions Authority, EIOPA) стане португалець Габріель Бернадіно, який виконував аналогічні функції в попередній європейській структурі з нагляду за цим сектором. Примітно, що серед призначених керівників немає ні одного вихідця з країни, де сильно розвинений фінансовий сектор, не кажучи вже про те, щоб вони були жителями якогось з великих європейських фінансових центрів на кшталт Лондона чи Франкфурта.
Формально робота всіх трьох агентств була розпочата ще першого січня, однак без керівників вони не могли повноцінно виконувати свої функції. Тепер, коли їх роботі вже ніщо не заважає, відомства почнуть підготовку до проведення масових стрес-тестів. Відповідні заяви вже були зроблені представниками EBA та EIOPA. Перевірка стабільності європейських банків буде проводитися EBA в тіснвй співпраці з місцевою владою, Єврокомісією та ЄЦБ вже в першому півріччі 2011 р. Результати перевірки можуть бути опубліковані в середині року. Передбачається, що нові стрес-тести будуть проведені за образом і подобою попередніх перевірок, які, до речі, викликали масу нарікань експертів.
Зокрема, попередні стрес-тести виявили, що європейським банкам необхідно збільшити власні кошти лише на 3,5 млрд євро, що становило лише 10% від найскромніших прогнозів аналітиків. В той же час ЄЦБ був змушений надати кредитним організаціям Старого Світу ліквідність у розмірі 85 млрд євро, що не йшло ні в яке порівняння з результатами тестів.
Масова перевірка європейських страховиків призначена на другий квартал 2011 р. і так само, як і у випадку з банками, буде проводитися в тісній кооперації з місцевою владою, які потім отримають рекомендації від представників агентства. Передбачається, що в полі зору EIOPA потраплять до 50% страхових компаній у кожній країні - учасниці ЄС.
Нагадаємо, комісар ЄС з економічних питань Оллі Рен раніше заявляв, що черговий раунд стрес-тестів банків пройде в лютому 2011 р., і буде набагато жорсткішим, ніж в попередній раз.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас