Пенсійний фонд обділили валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійний фонд обділили валютою

Валюта
1121
Учора Верховна Рада 248 голосами підтримала розроблений Нацбанком законопроект № 7534 про скасування збору до Пенсійного фонду з операцій купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти. Останні кілька років банкіри досить наполегливо доводили владі недоцільність збору в ПФ з таких операцій, незважаючи на те, що ставка збору поступово знижувалася: з 1,3% до 1% в 2007 р., з 1% до 0,5% в 2008 р . і з 0,5% до 0,2% в 2009 р.
На початку 2010 р. Пенсійний фонд знову ініціював підвищення ставки до 0,5%, проте вже з 1 липня минулого року набула чинності норма закону про держбюджет-2010, згідно з якою збір з безготівкових валютних операцій скасовувався. Щоправда, із закінченням 2010 р. завершилась і дія норми закону про держбюджет, що відразу ж спричинило подорожчання долара на міжбанківському ринку. Хоча довго розбурхувати валютний ринок збору до ПФ не довелося: законопроект НБУ з другого разу пройшов голосування в парламенті. Ключову роль у цьому зіграло відповідне зобов'язання України перед МВФ, прописане в меморандумі про співпрацю.
Банкіри сприйняли ухвалу закону позитивно. На їхню думку, скасування сплати збору призведе до кращої прогнозованості курсоутворення, зміцненню курсу гривні та ліквідності валютного ринку. В асоціації "Український кредитно-банківський союз" підкреслюють, що даний збір до ПФ ніяк не вирішував проблеми дефіциту бюджету відомства, проте негативно позначався на обмінному курсі гривні. "Законодавче скасування пенсійного збору з операцій купівлі-продажу безготівкової інвалюти дозволить зміцнити курс національної валюти й поліпшити інвестиційну привабливість України", - заявила гендиректор асоціації "Український кредитно-банківський союз" Галина Оліфер.
За словами президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняко, скасування збору буде сприяти збільшенню обсягів арбітражних операцій та пропозиції інвалюти на міжбанківському ринку, а відповідно - стабілізації курсу гривні. Солідарні з даною думкою й інші експерти. "З позитивних моментів від ухвали закону, в першу чергу, варто відзначити зменшення спредів між готівковим і безготівковим ринками", - коментує начальник казначейства Єврогазбанку Олександр Куцовскій. А це, додає він, забезпечить більш високу ліквідність валютного ринку.
Скасування збору, вважають банкіри, незабаром згладить тенденцію подорожчання долара, яка проявилися на початку року. "Зі скасуванням збору ринок повернеться на рівні кінця минулого року. Подальшого подорожчання не очікується", - стверджує начальник управління казначейства і фінансових інститутів OTP Bank Владислав Анісімов. За його прогнозами, до кінця місяця курс гривні повернеться на рівень 7,96-8,00 UAH / USD. Остерігатися спекулянтів у зв'язку зі скасуванням збору в ПФ, вважає він, не варто. Саме активізація посередників і повинна поліпшити ліквідність ринку і згладити різкі необґрунтовані коливання курсу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас