Глава ЄЦБ: Інфляція в єврозоні тимчасово залишиться вище 2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ЄЦБ: Інфляція в єврозоні тимчасово залишиться вище 2%

Казна та Політика
303
Глава Європейського Центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше сьогодні попередив, що рівень інфляції в єврозоні протягом ще кількох місяців залишиться вище цільової планки в 2%. Він також закликав глав європейських урядів прийняти заходи щодо боротьби з борговою кризою, що поширюється по єврозоні, повідомляє РБК з посиланням на Associated Press.
У грудні 2010 р. інфляція в єврозоні склала 2,3%, що є найвищим показником за останні два роки. За заявою Тріше, основна причина цього - підвищення цін на енергетичні ресурси. Він також відзначив, що інфляція може збільшитися, перш ніж повернеться на рівень нижче 2%.
Президент ЄЦБ підкреслив, що економічне зростання в єврозоні залишається стабільним, однак існують і деякі ризики, пов'язані з невизначеністю економічної ситуації в майбутньому.
Зараз уряди країн єврозони переконують інвесторів у своїй здатності самостійно впоратися з кризою без надмірного підйому процентних ставок. Аукціони з продажу держоблігацій, що пройшли напередодні в Португалії і сьогодні в Іспанії та Італії, показали, що цим країнам поки що не потрібна фінансова допомога, подібно Греції та Ірландії.
Раніше сьогодні ЄЦБ, незважаючи на зростання інфляції, залишив облікову ставку без змін - на рівні 1%. Це співпало з прогнозами аналітиків. Базова ставка ЄЦБ знаходиться на незмінному рівні в 1% вже більше року. Аналітики не очікують зміни монетарного курсу ЄЦБ як мінімум до середини 2011 р. Крім того, Банк Англії також не змінив базову облікову ставку - вона залишилася на найнижчому в історії рівні в 0,5% річних.
Нагадаємо, на початку грудня 2010 р. Тріше закликав уряди держав ЄС зробити "квантовий стрибок" в бюджетній реформі і "очищення" бюджетів своїх країн, щоб уникнути занурення в глибоку кризу. "Зараз не час для самозаспокоєння", - сказав Тріше.
ЄЦБ 2 грудня 2010 р. прийняв рішення продовжити антикризові програми, покликані надати підтримку країнам єврозони в боротьбі з борговими проблемами. Дана програма ЄЦБ, як повідомив голова організації, покликана забезпечити стабільність у європейській банківській системі і зменшити стурбованість, що панує на фінансових ринках, шляхом надання банкам короткострокових кредитів при рекордно низьких процентних ставках.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас