Світ може зіткнутися з продовольчою кризою, якщо ціни продовжать зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ може зіткнутися з продовольчою кризою, якщо ціни продовжать зростання

Казна та Політика
163
Світ став на крок ближчим до продовольчої кризи після того, як уряд США неприємно здивував трейдерів, знизивши прогноз запасів основних видів зернових, в результаті чого ціни на кукурудзу і соєві боби досягли максимумів за 30 місяців, пише The Financial Times.
Минулого тижня Продовольча організація ООН (ФАО) повідомляла, що ціни на продовольство в світі в грудні 2010 року досягли рекордних позначок.
Підвищення індексу ФАО, у розрахунок якого входять 55 видів продовольчих товарів, триває вже шість місяців поспіль. Він досяг найвищого рівня з 1990 року, коли почався моніторинг, і перевищив навіть пік червня 2008 року, коли у світі вперше заговорили про продовольчу кризу.
Є побоювання, що ціни на продукти харчування піднялися до небезпечно високого рівня - і непередбачувані погодні умови можуть в новому році призвести до подальшого їх зростання.
З мінімумів червня 2009 кукурудза подорожчала на 94%, соєві боби - на 51%, пшениця - на 80%.
Згідно з остаточними даними міністерства сільського господарства США (USDA), у 2010 році в країні було зібрано 12,400 млрд бушелів кукурудзи, що на 93 млн бушелів менше від грудневої оцінки. У результаті очікується, що резерви складуть 745 млн бушелів. Цей обсяг є 5,5% від щорічного споживання кукурудзи - мінімальний показник за 15 років.
Крім того, USDA знову підвищило оцінку того, скільки зерна буде споживатися виробниками етанолу (паливо на основі етилового спирту) - на 100 млн бушелів, до 4,9 млрд бушелів.
США є найбільшим постачальником кукурудзи у світі, забезпечуючи більше половини світових потреб в імпорті.
USDA через повені знизило прогноз урожаю пшениці в Австралії на 2% - до 25 млн тонн, пише The Wall Street Journal. Також було погіршено на 6% оцінку аналогічного показника для Аргентини - до 23,5 млн тонн.
Трейдери висловлюють занепокоєння, зокрема, щодо вартості рослинних олій, які важливі для країн, що розвиваються, де середній клас використовує більш значні їх обсяги, відзначає FT. Мінсільгосп США заявив, що відношення світових запасів до попиту впаде пізніше цього року до "рівнів, яких не було з середини 1970-х років, відображаючи прискорення темпів споживання рослинних олій" як продуктів харчування і палива.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас