НБУ: Грошова база в Україні в 2010 р. зросла на 15,8%, маса - на 22,8% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Грошова база в Україні в 2010 р. зросла на 15,8%, маса - на 22,8%

Казна та Політика
798
Монетарна база в Україні в грудні зросла на 4,6% (за 2010 рік збільшилася на 15,8%) - до 225,7 млрд грн, грошова маса - на 4,2% (зростання за 2010 рік становило 22, 8%) - до 598,4 млрд грн, повідомив Національний банк України (НБУ) на офіційному веб-сайті.
"Високі темпі зростання депозитів і готівки поза банками зумовили прискорення темпів розширення грошової маси, обсяг якої в грудні збільшився на 4,2%... На динаміку монетарної бази в грудні значний вплив мали бюджетні фактори: обсяг коштів уряду в національній валюті на рахунках у НБУ протягом грудня зменшився на 74,9% - до 2,7 млрд грн", - йдеться в повідомленні.
НБУ зазначає, що в грудні (традиційно для останнього місяця року) відбулося істотне збільшення обсягу готівки поза банками - на 5,6% (з початку року - на 16,5%) - до 183 млрд грн, що пов'язано зі збільшенням попиту на готівку напередодні новорічних і різдвяних свят.
Водночас, згідно з повідомленням, показник грудневої інфляції (0,8%) виявився найнижчим для цього місяця за всю історію статистичних спостережень (з 1991 року), відобразивши позитивний характер процесів, які відбуваються на грошово-кредитному ринку.
При цьому Нацбанк забезпечив виконання монетарних кількісних критеріїв ефективності програми stand-by з чистих міжнародних резервів і за чистими внутрішніми активами.
У повідомленні також зазначається, що на відміну від листопада в грудні-2010 зафіксовано збільшення обсягів депозитних вкладень не лише фізичних, а й юридичних осіб.
За даними центробанку, загальний обсяг депозитів у грудні збільшився на 3,7% (з початку року - на 26,4%) - до 414,2 млрд грн. Зростання депозитів фізосіб становило 3% (з початку року - 28,5%) - до 271,7 млрд грн, юросіб - на 5,1% (з початку року - на 22,5%) - до 142,5 млрд грн.
У грудні, як і у більшості попередніх місяців, кошти в національній валюті збільшувалися вищими темпами (на 4,8% - у грудні та на 38,4% - з початку року), ніж в іноземній (на 2,3% і на 12,9% відповідно).
Одночасно відбулося поліпшення строкової структури депозитів. Частина довгострокових депозитів у загальному їх обсязі впродовж грудня збільшилася з 30,7% до 31,4% (на початок року становила 24,4%).
Водночас, за даними НБУ, загальний обсяг кредитних вкладень у грудні зменшився на 0,3% (порівняно зі зростанням на 0,3% у листопаді). Загалом за 2010 рік загальний обсяг кредитних вкладень збільшився на 1,0% - до 724,6 млрд грн.
НБУ наголошує, що зменшення обсягу кредитних вкладень відбулося за рахунок скорочення кредитів, наданих фізособам (на 2,4% - у грудні та на 13,1% - за рік), тоді як кредити, надані юридичним особам, збільшилися на 0,5% і 7,9% відповідно.
"Істотне зменшення обсягів кредитування населення (грудневий показник падіння був найбільшим порівняно з попередніми місяцями 2010 року) пояснюється тенденцією до зростання доходів населення протягом року і значними доходами, які отримали громадяни напередодні новорічних свят, що об'єктивно зменшило попит на кредити", - зазначається в повідомленні.
"Попит на кредити з боку підприємств реального сектора стримувався за рахунок поліпшення показників прибутковості підприємств, отримання коштів від реалізації ОВДП-ПДВ, а також традиційного зниження ділової активності наприкінці року", - додає НБУ.
Згідно з повідомленням, середньозважена вартість кредитів у гривні в грудні становила 15%, а середньозважена вартість депозитів у національній валюті - 8,1%. На міжбанківському кредитному ринку середньозважена вартість коштів становила 6,6% (за кредитами овернайт - 5,1%).
"З метою забезпечення рівноваги на грошово-кредитному ринку НБУ в грудні продовжував здійснювати операції з мобілізації вільної ліквідності банківської системи. Протягом грудня загальний обсяг операцій із мобілізації коштів банків через розміщення депозитних сертифікатів становив 11,2 млрд грн (загалом за 2010 рік, враховуючи операції зворотного репо – 248,1 млрд грн)", - наголошується в повідомленні.
Крім того, в грудні НБУ також здійснював операції на відкритому ринку з державними цінними паперами. Обсяг операцій з продажу держоблігацій з портфеля Нацбанку в грудні становив 2,1 млрд грн за номінальною вартістю (з початку року - 7,4 млрд грн).
Одночасно в грудні НБУ придбав держоблігацій (за номінальною вартістю) на загальну суму майже в 1 млрд грн (з початку року - 27,6 млрд грн).
У грудні Нацбанк також здійснював операції з купівлі-продажу держоблігацій через механізм двостороннього котирування, в межах яких було продано цінних паперів за номінальною вартістю на суму 1,1 млрд грн (з початку року - на 9,2 млрд грн) і придбано на суму 1,7 млрд грн (з початку року - на 4,3 млрд грн).
"У результаті здійснених НБУ регулювальних операцій, а також сезонного перетікання частини коштів у готівкову форму обсяг коррахунків банків у грудні зменшився на 3,8% (з початку року - на 3,9%) - до 16,7 млрд грн", - зазначається в повідомленні.
За даними Нацбанку, обсяг обов'язкових резервів, сформованих банками в грудні, становив 12,4 млрд грн. З них станом на 1 січня 2011 року на окремий рахунок в Нацбанку перераховано 7,7 млрд грн.
"Незважаючи на зниження обсягів коррахунків банків, їх рівень (середньоденне значення в грудні становило 18,4 млрд грн) був достатнім для забезпечення банками своєчасного здійснення поточних операцій і кредитної підтримки процесів економічного розвитку", - наголошується в повідомленні.
За оцінкою НБУ, про відсутність у банків проблем із ліквідністю свідчить їх низький попит на кредити центрального банку. У грудні обсяг операцій з рефінансування становив 409,4 млн грн (загалом за 2010 рік - 5,2 млрд грн).
Середньозважена процентна ставка за операціями рефінансування у грудні становила 10,42% річних, за мобілізаційними операціями - 4,35% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас