ЄЦБ і Банк Англії не змінять ставки незважаючи на інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ і Банк Англії не змінять ставки незважаючи на інфляцію

Казна та Політика
497
Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Банк Англії за підсумками засідань у четвер збережуть базові обілкові ставки на рівні 1% і 0,5% річних відповідно, прогнозують експерти, опитані агентством Bloomberg.
ЄЦБ все складніше приймати рішення
Разом з тим багато економістів зазначають, що ЄЦБ, ставка якого знаходиться на мінімумі за всю історію його існування з 1999 року, стає все складніше приймати рішення про продовження термінів надання антикризової підтримки шляхом надання дешевої ліквідності в умовах несподіваного прискорення темпів інфляції.
Темпи інфляції в єврозоні прискорилися в грудні до 2,2% - максимуму з жовтня 2008 року, тоді як у листопаді підвищення споживчих цін у регіоні становить лише 1,9%, а аналітики прогнозували підвищення лише до 2%.
Інфляція в останній місяць 2010 року вперше з листопада 2008 року перевищила встановлений ЄЦБ поріг зростання споживчих цін, раніше позначений як "нижче, але дуже близько до 2%". Таким чином, грудневі дані про зростання споживчих цін підкреслили небезпека підвищення інфляційного тиску в найбільш економічно розвинених країнах єврозони, таких як Німеччина і Франція, в той час як для подолання рецесії та стагнації в периферійних країнах необхідно утримувати ключові ставки на рекордно низьких рівнях.
Крім того, світові фінансові ринки продовжують демонструвати побоювання щодо ситуації з борговими проблемами периферійних країн єврозони, не дивлячись на те, що Китай і Японія вже висловили готовність допомогти Європі у подоланні кризи, викупивши облігації випускаються фондом фінансової допомоги Євросоюзу, а Португалія у середу провела досить успішне розміщення 10-річних бондів.
У четвер закріпити успіх Португалії належить також Іспанії та Італії.
У середу член ради Європейського центрального банку (ЄЦБ) і голова Бундесбанку Аксель Вебер заявив, що вважає прояв оптимізму щодо стримування боргової кризи в єврозоні передчасним.
Підвищення ставки - не раніше кінця року
За даними консенсус-прогнозу опитаних агентством Bloomberg аналітиків, першого підвищення облікової ставки ЄЦБ слід очікувати лише в кінці четвертого кварталу 2011 року, в той же час деякі експерти вважають, що у разі сприятливого розвитку ситуації ставка може почати підвищуватися вже в червні цього року. Найгірший сценарій передбачає збереження ставки на поточному рівні аж до кінця 2012 року.
Останній раз ЄЦБ змінював ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 відсоткового пункту, до 1% річних.
Банку Англії не легше
У четвер чергове засідання проведе також Банк Англії, який, як очікується, також збереже незмінною базову облікову ставку і обсяг програми викупу активів.
Банк Англії зітшовхується приблизно з тими ж проблемами, що і ЄЦБ. C одного боку, темпи зростання економіки Великобританії, очевидно, уповільнюються, а з іншого - інфляція ось вже кілька місяців поспіль перевищує встановлений ЦБ поріг.
Жоден з 61 опитаного Bloomberg економіста не очікує, що ставка Банку Англії, які наразі є на мінімумі за всю його історію в 0,5%, буде підвищена в четвер. Крім того, всі 39 експертів упевнені, що обсяг програми викупу активів залишиться на рівні в 200 млрд фунтів стерлінгів ($ 311 млрд).
Не радять членам Комітету грошово-кредитної політики Банку Англії поспішати зі згортанням антикризового стимулювання економіки і експерти Асоціації британських торгових палат (British Chambers of Commerce, BCC).
"Якщо вони будуть діяти надто поспішно, вони ризикують підірвати відновлення і утруднити для уряду реалізацію програми бюджетної консолідації, - відзначає головний економіст BCC Девід Керн. - Червень - ось найбільш ранній термін, коли вони можуть почати думати про підвищення, а ще краще почекати до серпня ".
Підвищення ставок очікується раніше
Консенсус-прогноз аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, припускає, що перше підвищення ставок Банку Англії відбудеться не раніше кінця четвертого кварталу цього року.
При цьому, за найоптимістичнішими прогнозами, першого підвищення можна очікувати вже за підсумками засідання 10 березня, в той час як найпесимістичнніша оцінка припускає збереження ставки аж до кінця першого кварталу наступного року.
Зростаючий інфляційний тиск навіть дозволило аналітикам Citigroup, Societe Generale і BNP Paribas скоротити терміни, в які очікується підвищення ставок Банку Англії.
Так, експерти Societe Generale вважають, що ставка буде підвищена на 0,5 відсоткового пункту в серпні, і на аналогічну величину в листопаді, тоді як раніше очікувалося, що ставка залишиться незмінною аж до кінця другого кварталу 2012 року.
Аналітики Citigroup, раніше вважали, що Банк Англії в 2011 році підніме ставку лише одного разу на 0,25 відсоткового пункту, тепер вважають, що таких підвищень буде два.
Економісти BNP Paribas також відтермінували терміни очікуваного підвищення ставки на 0,25 відсоткового пункту на серпень цього року, тоді як раніше очікувалося, що статус-кво збережеться до другого кварталу 2012 року.
Що стосується програми викупу активів, то більшість економістів сходяться на думці, що її обсяг залишиться незмінним аж до кінця 2012 року і буде скорочений до 150 млрд фунтів лише до кінця 2013 року. У той же час деякі експерти вважають, що сприятливі умови можуть дозволити Банку Англії повністю згорнути цю антикризову програму вже до кінця цього року, тоді як погіршення макроекономічної кон'юнктури може змусити британський ЦБ розширити програму до 300 млрд фунтів до кінця цього року і до 400 млрд фунтів - до кінця наступного.
Мета - зниження інфляції без втрат для економічного зростання
У листопаді споживчі ціни у Великобританії підвищилися на 3,3% з 3,2% у жовтні. При цьому інфляція перевищує 3%-ний верхній поріг цільового діапазону вже дев'ять місяців поспіль. На думку Керна, інфляція "практично неминуче" зросте до 4%, при цьому BCC очікує уповільнення темпів зростання британської економіки з 0,4% у четвертому кварталі до 0,2% до поточному кварталі і 0,3% у квітні-липні .
"Боріться з інфляцією, але намагайтесь робити це так, щоб не зруйнувати економіку, - радить Керн. - Найголовніше зараз - це переконатися, що, незважаючи на галас навколо необхідності піднімати ставки, кроки не робляться поспішно".
Аналогічної думки дотримуються також і експерти фірми BDO LLP, застерігаючи Банк Англії від необдуманого підвищення ставок, оскільки розраховані компанією грудневі показники очікувань інфляції і рівня зайнятості відступили до рекордно низьких значень.
Так, індекс інфляційних очікувань британських компаній на поточний квартал знизився зі 104,6 пункту в листопаді до 104,3 пункту в грудні - мінімуму за п'ять місяців. Перевищення індикатором позначки у 100 пунктів означає, що компанії очікують інфляцію вище встановленого Банком Англії цільового рівня в 2%.
Разом з тим розрахований BDO показник зайнятості за аналогічний період впав з 95,5 пункту в листопаді до 93,6 пункту в грудні - мінімуму за 7 місяців.
Індикатори розраховані на основі нещодавно вийшли макроекономічних звітів і представляють думку в цілому 11 тис. респондентів у британських компаніях, де зайнято понад 5 млн людей.
"Враховуючи, що ситуація на ринку праці залишиться слабкою, ймовірно, протягом усього 2011 заклики боротися з інфляцією шляхом підвищення ставок передчасні, - йдеться в заяві партнера BDO Пітера Хемінгтона. - Відновлення далеко не в безпеці".
На сьогодні базова облікова ставка у Великобританії перебуває на мінімальному рівні з часу заснування британського ЦБ понад 300 років тому і становить 0,5% річних. У 2009 році вона зменшувалася тричі (у січні, лютому та березні) - щоразу на 50 базисних пунктів. З жовтня 2008 року Банк Англії зменшив розмір ставки на 4,5 відсоткового пункту.
Для порівняння: ставка в єврозоні на сьогодні складає 1% і є найвищою серед найбільших світових ЦБ. Федеральна резервна система США утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року. На початку жовтня 2010 року Банк Японії провів чергове зниження - з 0,1% до діапазону 0-0,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас