Біржі Європи закрилися зростанням на тлі внутрішнього оптимізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржі Європи закрилися зростанням на тлі внутрішнього оптимізму

Фондовий ринок
109
Провідні європейські фондові індекси за підсумками торгів у середу зросли на тлі успішного проведення аукціону за держоблігаціями Португалії і заяв прем'єр-міністра країни, які спровокували надії учасників торгів на те, що владі Євросоюзу вдасться запобігти поширенню боргової кризи в регіоні. Про це свідчать дані бірж.
За підсумками торгів середи британський індекс FTSE 100 виріс на 0,61% до позначки у 6 050,72 пункту. Німецький DAX збільшився на 1,83% - до 7068,78 пункту. Французький індекс CAC 40 за підсумками торгів додав 2,15%, піднявшись до 3 945,07.
У середу Жозе Сократеш, прем'єр-міністр Португалії, успішно розмістила держоблігації на 1,25 млрд євро, заявив, що його країна не має потреби в отриманні будь-якої зовнішньої фінансової допомоги, а показники бюджетного дефіциту в 2010 році виявляться кращими з очікування влади в 7,3% ВВП.
"Аукціон в середу виявився достатньо хорошим з точки зору попиту, що вказує на здатність Португалії забезпечувати власне фінансування, коли мова не йде про великі суми", - наводить агентство Bloomberg думку старшого стратега за активами з фіксованою прибутковістю UniCredit SpA Луки Казулані.
Не залишили без уваги учасники торгів і внутрішні макроекономічні дані. Так, у середу стало відомо, що промислове виробництво в єврозоні в листопаді 2010 року збільшилося на 1,2% в порівнянні з жовтнем. Таким чином, дані виявилися значно кращими за прогнози аналітиків, які очікували, що показник у єврозоні зросте на 0,5%.
Підтримку настроям інвесторів зробили також повідомлення про те, що темпи зростання ВВП Німеччини за підсумками 2010 року, згідно первісної оцінки, досягли рекордних з часу об'єднання НДР і ФРН у 1990 році 3,6%. При цьому в 2009-му німецький ВВП впав на 4,7%.
У той же час не дуже оптимістичними виявилися дані з Великобританії. Так, дефіцит зовнішньоторговельного балансу Великобританії в листопаді 2010 року зріс на 0,1 млрд фунтів стерлінгів (2,5%) в порівнянні з переглянутим показником жовтня і склав 4,1 млрд фунтів. Аналітики вважали, що дефіцит зовнішньоторговельного балансу Великобританії в листопаді склало 3,8 млрд фунтів.
Увага учасників торгів було спрямовано в середу також на повідомлення від Єврокомісії. Так, у середу стало відомо, що відношення обсягу державних боргів до загального валового внутрішнього продукту (ВВП) країн Євросоюзу за підсумками 2010 року склало близько 79%. Допустимий рівень боргу для кожної країни ЄС становить 60% до її ВВП, проте далеко не у всіх країн показники знаходяться нижче цієї планки. Найвище співвідношення боргу до ВВП за підсумками 2009 року було у Греції (126,8%), Італії (116%) та Бельгії (96,2%), а найменше - у Естонії (7,2 %).
У середу Єврокомісія висловила думку, що середнє річне зростання економіки Європейського союзу може виявитися дуже низьким в найближче десятиліття - на рівні близько 1,5%, якщо не будуть рішуче проведені стр
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас