Королевська пояснила, чому зростають ціни на продукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська пояснила, чому зростають ціни на продукти

Аграрний ринок
4284
Зростання цін на продукти харчування в Україні пов'язане з нездатністю уряду проводити ефективну політику товарних інтервенцій на внутрішньому ринку і стимулювати вітчизняного виробника, вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська.
Як повідомили в прес-службі комітету, на думку депутата, вплив світового зростання цін на продовольчі товари в Україні мінімальний, оскільки більшість продуктів харчування наша країна виробляє самостійно. Замість того щоб регулювати ринок товарними інтервенціями і розвитком інфраструктури для зберігання перехідних запасів і оптової торгівлі, уряд намагається тиснути на ринок. "Схильність до ручного управління - це системна проблема чинного уряду, яка вже спостерігалася в 2003 та 2004 роках", - вважає Н.Королевська.
Депутат звертає увагу, що з нового року різко зросли ціни саме на продукти харчування, що не залежать від імпорту. Так, на 30% зросли ціни на гречку, почалося зростання цін на соняшникову олію та м'ясо-молочну продукцію.
"На мій погляд, - говорить Н.Королевська, - першочерговим завданням уряду є стимулювання вітчизняного виробника шляхом проведення великих держзакупівель за цінами, що дозволяють аграріям нарощувати обсяги виробництва. Це дозволить державі брати участь у товарних інтервенціях і стимулювати виробників. В іншому випадку, в 2011 році продовольчі товари стануть причиною нового зростання цін і подальшого зубожіння населення".
Н.Королевська нагадує, що продукти харчування залишаються найбільшою статтею витрат для більшості громадян країни. Лише в 2010 році зростання цін на продукти харчування за даними офіційної статистики перевищило 10%. Насправді ж ціни на деякі продукти харчування зросли більше ніж у 2 рази.
"Переконана, що стримування зростання цін на продукти харчування в річному еквіваленті на рівні не більше 3-4% - стратегічне завдання уряду. Це гарантія благополуччя населення та запобігання зростанню бідності в країні. В іншому випадку Україну очікує зростання залежності від імпорту продуктів харчування і відповідне зростання цінових ризиків. Це означає, що наші громадяни стануть ще біднішими, а продукти харчування перемістяться з категорії товарів щоденного споживання в категорію "предмети розкоші", - стверджує політик.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас