Криза подвоїла фінансові порушення в Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза подвоїла фінансові порушення в Росії

Казна та Політика
196
580 млрд руб. - на таку суму Рахункова палата знайшла фінансових порушень в 2010 році. Якщо приплюсувати до цього 1 трлн руб., що розкрадаються при держзакупівлі, то минулого року як мінімум п'ята частина бюджету була витрачена непрозоро. Експерти впевнені: це далеко не підсумкова цифра, до того ж злочини у сфері держфінансів стабільно ростуть.
На початку листопада на нараді у Дмитра Медвєдєва голова контрольного управління президента Костянтин Чуйченко навів сумну статистику крадіжок при держзакупівлях. "Економічний ефект від очищення порочних закупівель, за найбільш консервативними оцінками, може перевищити 1 трлн руб.", - повідомив він. Таким чином, російські корупційні витрати лише від втрати на держзакупівлі становлять як мінімум 10% всього бюджету країни.
Учора голова Рахункової палати Сергій Степашин доповів президенту нову порцію цифр щодо фінансових злочинів у 2010 році. "Ми виявили фінансові порушення на суму 580 млрд руб.", - заявив чиновник, підкресливши, що з них 2 млрд - це нецільове використання бюджетних коштів. "До Генпрокуратури було направлено 464 запити, стосовно 81 порушено кримінальні справи", - додав він.
За словами представника прес-служби Рахункової палати, з більш детальним звітом за підсумками 2010 року Сергій Степашин виступить в Держдумі в 20-х числах січня.
Проте минулого року грошові махінації потягли як мінімум на 1,5 трлн руб. Однак експерти не поспішають вірити офіційній статистиці. За словами президента фонду "Індем" Георгія Сатарова, реальні цифри набагато більші. "Є різні можливості у таких великих відомств, як Слідчий комітет і Рахункова палата, де досить невелике число контролерів, які на рік розглядають порівняно невелике число справ. І ті, й інші розглянули різний обсяг порушень, причому далеко не повний", - вважає він.
Але в 2010 році Рахункова палата нарахувала фінансових злочинів майже в два рази більше, ніж у 2009-му. "Рік кризовий, ін'єкції держави були набагато більші, звідси і порушень більше", - пояснив Степашин. Крім того, палата змінила тактику роботи і до своїх заходів залучала низку відомств, у тому числі МВС і ФСБ. "Коли вони включилися в роботу, результати стали іншими", - підкреслив він.
"Цифри вказують на одну тенденцію: кількість порушень збільшується. Загальне зростання корупції і різного роду втрат, які зафіксовані в СК і СП, пов'язане з тим, що немає реальної політики в боротьбі і обмеженні цих втрат", - упевнений Сатаров.
Директор Центру антикорупційних досліджень та ініціатив Олена Панфілова вважає, що однією з причин збільшення фінансових злочинів у два рази, про який говорив Степашин, може бути те, що влада стала замовчувати менше інформації та більш ретельно проводити перевірки. "З'явилася політична воля не приховувати очевидне. Якщо раніше, щоб не шокувати народ, щось приглушували і затушовували, то зараз намагаються оголошувати хоча б якусь частину", - відзначає вона.
З іншого боку, "2 млрд (нецільове витрачання) говорить про досить високу дисципліну", вказує член комітету Держдуми з бюджету і податків Олександр Коган. "Це 0,02% від всього бюджету. Ще п'ять-сім років тому нецільове використання грошей, яке відзначала Рахункова палата, доходило до 5%", - радіє депутат.
"Розміри фінансових порушень пропорційні бюджетам регіонів і тим грошам, які вони отримують. Про Кавказ говорити складно, тому що там взагалі нічого не відомо. Ті регіони, в яких ведеться велике будівництво, регіони, де йдуть великі закупівлі для соціальної сфери, і подібні до них апріорі опиняться в числі перших", - вважає Панфілова.
Одними з найгучніших фінансових скандалів минулого року були розслідування, що стосуються підготовки та участі російських спортсменів до Олімпіади у Ванкувері, а також розслідування стосовно Россільгоспбанку.
Рахункова палата очікує, що вже в цьому році буде затверджений третій пакет документів, який регулює діяльність контрольного органу. Це допоможе уважно простежити за витрачанням коштів у майбутньому. Наприклад, що виділяються на проведення чемпіонату світу з футболу в 2018 році. В кінці 2010 року Сергій Степашин заявляв, що контрольна команда, яка нещодавно завершила першу перевірку щодо Олімпіади в Сочі, могла б перейти на перевірки мундіалю, бо по зимовій Олімпіаді 2014 року сформовано злагоджену команду фахівців.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас