Кошторис Луганщини "зіпсували" петеушники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кошторис Луганщини "зіпсували" петеушники

Казна та Політика
714
Як і в багатьох інших "біло-блакитних" місцевих радах, бюджети Луганщини та обласного центру були прийняті практично без обговорення, хоча раніше депутатам завжди було що сказати. Екс-президенту України Віктору Ющенко та екс-прем'єру Юлії Тимошенко депутати-"регіонали" свого часу пригадували ігнорування інтересів луганчан та багато іншого. Цього року в тій же Луганській міськраді критиків проекту бюджету не знайшлося і за його прийняття одноголосно проголосували присутні на сесії депутати від ПР, КПУ, "Сильної України" і "Фронту змін".
Той факт, що ні в кого не знайшлося критичних зауважень щодо нового бюджету, мер Луганська Сергій Кравченко прокоментував у своєму стилі: "Це говорить про те, що нинішня команда народних обранців прийшла працювати на розвиток міста і готова рухатися вперед". Втім, зговірливість депутатів спонукала міського голову на те, щоб самому пояснити недоліки бюджету. "Ми бачимо, що багато чого бракує. Особливо щодо системи освіти та охорони здоров'я. Нам необхідно вживати серйозних заходів для того, щоб приводити бюджет у відповідність", - розповів Сергій Кравченко.
Варто зазначити, що обсяг витрат бюджету зріс у порівнянні з минулим роком на 138,9 млн грн. Передбачено отримати 1,67 млрд. грн., а витратити 1,57 млрд. грн. Тобто доходи повинні перевищити витрати. Як повідомили "Луганськ. Коментарі" в міськраді, "надлишок" закладено у бюджеті для погашення муніципальних позик.
Як пояснила начальник фінансового управління Луганської міськради Ольга Стіна, найбільш вагомими в структурі видатків бюджету залишаються витрати на освіту - 27%, на охорону здоров'я - 23,1%, на соцзахист - 31,9%. На благоустрій Луганська виділяється 47,1 млн. грн., капітально відремонтують житло на 8,5 млн грн, а на боротьбу зі сміттям витратять 5,4 млн. грн., що в 4 рази більше, ніж минулого року. Крім того, бюджетом передбачено капітально відремонтувати міський музей історії та культури Луганська за 813 тис. грн, Сквер Пам'яті за 1 млн. грн. А на меморіальний комплекс "Борцям революції" витратять 2,6 млн. грн. У нинішньому році за кошти міськбюджету збираються побудувати Льодовий палац за 1,5 млн. грн і басейн за 100 тис. На завершення відновлення лікарні №7, що вибухнула в минулому році, планують виділити 2 млн. грн. Депутати також передбачили купівлю автомобілів для потреб міськради. Для цього заплановано понад 400 тис. грн.
Що ж стосується ухвалення обласного бюджету, то депутати відзначали, що формувався він в умовах обмежених фінансових ресурсів. "На баланс обласних рад будуть передані ПТУ, у зв'язку з чим у проекті облбюджету на фінансування галузі освіти закладена сума, вдвічі більша в порівнянні з минулим роком. На охорону здоров'я, соцзахист, фізкультуру і спорт заплановано дещо менше коштів, ніж у 2010-му", - пояснював напередодні прийняття обласного бюджету його недоліки начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Юрій Балковий.
Депутати облради затвердили загальний обсяг доходів обласного бюджету в сумі 3,197 млрд. грн. Витрати облбюджету на наступний рік визначені в сумі 3,204 млрд. грн. "Хотілося б відзначити, що на обласному бюджеті все ще продовжують позначатися посткризові явища. Обсяг видатків обласного бюджету на 2011 рік залишається на рівні 2010 року", - розповідала голова постійної комісії з питань економічного розвитку, бюджету та фінансів Олена Сутягіна.
У структурі видатків обласного бюджету захищені статті займають майже 81%. За словами голови Луганської обласної ради Валерія Голенка, депутати затвердили лише захищені статті, а напрями щодо бюджету розвитку будуть визначені, коли будуть відомі цифри щодо держпрограм та їх субвенцій. Крім того, депутати обласної ради збільшили витрати на фінансування засобів масової інформації. Для них передбачили понад 3,7 млн. грн. (трохи більше 3,3 млн. грн. - на газети і журнали, майже 450 тис. грн. - на інші ЗМІ). Значну частину грошей отримають "Наша газета" та "Вісті Луганщини", засновниками яких є облрада. До речі, до питання висвітлення своєї діяльності депутати міськради, на відміну від своїх обласних колег, підійшли скромніше. Для телебачення і радіомовлення вони передбачили 10 тис. грн., на газети і журнали - 300 тис. грн.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас