Фірташ вимагає борг від ЗАТ "Каховка Пром-Агро" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ вимагає борг від ЗАТ "Каховка Пром-Агро"

Казна та Політика
2201
Підприємство, здатне переробити більше 25% необхідної Україні сої, стало заручником корпоративного конфлікту. "Надра Банк" вимагає від власників ЗАТ виплати кредитного боргу через суд, сума якого, на думку установи, досягла 348 млн. грн. Майно відповідача заарештовано, адвокати запевняють, що борг виплачено і йдеться про банальне захоплення підприємства. У "Надра Банку" це заперечують. Робота заводу паралізована.
Все почалось із того, що ТОВ отримало кредит у "Надра Банку" на здійснення проекту з будівництва сучасного комплексу із переробки сої в шрот і виробництва соєвого масла ще в 2006 р. Сума кредиту склала 190 млн. грн. У лютому 2009 р. маслоекстракційний комплекс був введений в експлуатацію. Потужність переробки заводу становить 21 тис. т сої на місяць, планова продуктивність - 15 тис. т шроту на місяць і 3,8 тис. т масла на місяць. Виходячи з цих даних, виходить, що щороку підприємство може переробити не менше 250 тис. т соєвих бобів.
"Це досить серйозні обсяги для ринку, якщо врахувати, що в 2010-2011 маркетинговому році в Україні буде перероблено близько 800 тис. т вирощеної сої", - говорить аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон. За його даними, в 2010 р. був зібраний рекордний врожай цієї культури - 1,6 млн. т. Половина з того обсягу буде, на думку пана Сластьона, експортована.
Нескладно порахувати, що потужності заводу дозволили б переробити більше чверті врожаю для потреб власного ринку, але, схоже, цього сезону це буде важко здійснити. Партнер адвокатської компанії IMG Partners Ігор Мельник, який представляє інтереси "Каховки Пром-Агро", повідомив, що майно заводу заарештовано і знаходиться під управлінням позивача. "Люди не можуть потрапити на роботу, підприємство припинило свою діяльність, оскільки 22 грудня його захопив "Надра Банк", - говорить пан Мельник. І одразу уточнює:" 6 грудня 2010 р. заборгованість перед "Надра Банком" була повністю погашена інвесторами в сумі понад 258 млн. грн. ". У даний момент гроші знаходяться на рахунку Мін'юсту, запевняє Ігор Мельник." Але "Надра Банк" всіляко намагався відстрочити оплату, тому що гроші його не цікавлять, адже при попаданні коштів на рахунки банку вони будуть автоматично відшкодовуватися вкладникам, оскільки заклад ще не виплатив борги із депозитів ", - говорить адвокат. На його думку, у представників банку свій інтерес у цій справі. "Вартість заводу на даний момент складає $ 50-70 млн., що істотно перевищує суму боргу перед "Надрами". Тому завод цікавий сам по собі як актив ", - вважає Ігор Мельник.
У "Надра Банку" спростовують цю точку зору. "Банк зацікавлений у дисциплінованому обслуговуванні кредитних зобов'язань, тому що всі гроші від обслуговування кредитів банк спрямовує на виплату депозитів клієнтам. За період 2009-2010 рр.. компанія не обслуговувала свій кредит. Не виплачувала ні його тіло, ні відсотки. Ми пропонували їй програму реструктуризації боргу, з огляду на кризу. Але нам не вдалося досягти компромісу з клієнтом щодо повернення боргу ", - розповіли в прес-службі фінустанови. Там уточнили, що ніяких коштів на рахунки банку від ЗАТ до цих пір не надходило, а заборгованість ТОВ "Каховка Пром-Агро" за кредитними зобов'язаннями перед "Надра Банком" у даний момент становить 348 млн. грн. "Позиція банку щодо несумлінних позичальників, які намагаються уникнути взятих на себе кредитних зобов'язань, як і раніше, залишається досить жорсткою: банк має намір повернути свої кошти", - говорять у прес-службі.
Захисники ТОВ запевняють, що мають намір оскаржувати арешт майна компанії, а також суми заборгованості у судовому порядку. "Борг підприємства перед банком анульований. Інші вимоги, а також арешт майна заводу ми вважаємо незаконними, і будемо відстоювати свою правоту у судах", - повідомив партнер IMG Partners.
На думку аналітиків, виробництво і переробка сої в сезоні 2010-2011 буде залишатися досить привабливим бізнесом. "Вартість сої залишиться в цьому році на рівні торішніх показників - 3200-3500 грн. / т на умовах EXW. Прибутковість продажів складе близько 30%", - вважає Роман Сластьон.
ЗАТ "Каховка Пром-Агро" створено у 2006 р. Спеціалізується на вирощуванні зернових і технічних культур, торгівлі зерном, а також на виробництві нерафінованої олії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас