Інфляція повільно падає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція повільно падає

Казна та Політика
568
За даними НБУ, стрімке зростання роздрібних цін на паливо - 3,6% за місяць - відображає тенденцію зростання вартості нафти на світових ринках. За підрахунками центробанку, в цілому за рік ціни на паливо зросли на 13,9%. Відзначимо, що у листопаді споживчі ціни підвищились всього на 0,3%.
За підсумками року, згідно з офіційними даними, інфляція склала 9,1%, порівняно із 12,3% в 2009 р. Також істотно зросли ціни на продукти харчування. Причиною підвищення на 0,7% адміністративно регульованих цін стало подорожчання цукру (на 2,9%) і соціальних видів хліба (1,0%).
Подорожчали яйця, овочі, маргарин, соняшникова олія, фрукти і куряче м'ясо. При цьому Нацбанк зафіксував у попередньому місяці уповільнення зростання цін на молочні продукти, макаронні і кондитерські вироби.
Незначне подорожчання товарів (на рівні 0,3%) сталось у сферах охорони здоров'я і фармацевтики. Вартість утримання житла і тарифи на комунальні послуги збільшились всього на 0,3%. Втім, як раніше зазначали експерти, саме підвищення комунальних тарифів підштовхне інфляцію цього року. Нагадаємо, з січня ц.р. НКРЕ підвищила тарифи на теплоенергію для енергозабезпечуючих компаній, з лютого заплановано підвищення вартості комунальних послуг у регіонах.
Ситуація на світових ринках стимулювала зростання цін виробників в грудні на 0,9%, у річному обчисленні - на 18,7%. Зокрема, ціни в галузях, пов'язаних із видобутком нафти і виробництвом нафтопродуктів, зросли на 4,1% і 2,5% відповідно. Товари у металургії подорожчали на 1,1%, у видобутку металевих руд - на 2,9%.
Суттєво підвищилась вартість продукції у хімвиробництві, виробництві коксу і транспортних засобів.
Аналітики стверджують, що основною причиною прискорення інфляції стало перш за все подорожчання продовольчих товарів. "Грудень - традиційно інфляційний місяць року, що, перш за все, пов'язано із подорожчанням продуктів харчування перед святами", - зазначив у коментарі "i" аналітик ДІК BG Capital Віталій Ваврищук.
В цілому, як стверджує головний економіст ДІК Dragon Capital Олена Белан, продовольчі товари подорожчали на 1,0% по відношенню до листопада через типовий сплеск попиту напередодні свят і сезонного подорожчання овочів і фруктів. Проте, за українськими мірками, подорожчання продуктів було незначним. "Причиною зростання цін став все ще низький споживчий попит, а також посилення адміністративного контролю за цінами на деякі товари", - сказала Белан.
"Те, що в 2010 р. грудневе зростання цін було найменшим за весь період спостережень із 1991 р., задає позитивне тло інфляції на 2011 р.", - вважає Ваврищук. У свою чергу, в Dragon Capital прогнозують, що січнева інфляція може скласти 1,0%. "На початку цього року традиційно продовжать дорожчати овочі і фрукти. Крім того, у багатьох населених пунктах будуть підвищені тарифи на тепло", - зазначає Белан. У річному вираженні, за її прогнозами, зростання індексу споживчих цін в січні і наступні декілька місяців сповільниться до 7,5-8,0% через високу базу порівняння. Очікується, що до кінця 2011 р. інфляція прискориться до 10,5%. Подібні прогнози не збігаються з планами Кабміну. Згідно з розрахунками уряду, в поточному році ціни на споживчому ринку зростуть на 8,9%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас