Прибутки компаній США в IV кв. підскочили до рекорду, але проблеми зберігаються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибутки компаній США в IV кв. підскочили до рекорду, але проблеми зберігаються

Казна та Політика
548
Компанії США з цього тижня починають публікацію звітності за четвертий квартал 2010 року, і, як очікується, вони зафіксують рекордний прибуток за весь час збору загальних даних - з 1992 року.
Разом з тим на минулий або поточний квартал припаде пік прибутковості, а потім знову почнеться зниження доходів через високий рівень безробіття.
В цілому передбачається, що прибутки американських компаній виросли минулого кварталу на 9,8% в порівнянні з жовтнем-груднем 2009 року. Але, якщо не буде істотного поліпшення економічної ситуації, то такі сегменти, як авіаперевезення, харчова промисловість, будівництво і телекомунікації знову опиняться під тиском, пише The Wall Street Journal.
Зокрема, авіакомпанії, для яких 2010 рік став першим прибутковим роком за 4 роки, зіткнуться зі зростанням цін на паливо і проблемами з робочою силою.
Прибутки компаній S & P 500 досягнуть 3-річного піку
Середній прибуток компаній S & P 500 у розрахунку на акцію в IV кварталі, ймовірно, виросте на 20% - до $ 22,05, прогнозують аналітики, опитані агентством Bloomberg. Респонденти WSJ чекають на стрибок на 29% - до $ 22,62 на акцію.
Аналітики також прогнозують зростання сукупної виручки по S & P 500 без обліку фінкомпаній та підприємств комунального господарства на 6,9% в IV кварталі.
Окрім того, слід врахувати, що попередні шість кварталів результати компаній S & P в середньому перевищували консенсус-прогнози аналітиків.
Прибутки компаній, що входять до індексу Standard & Poor's 500, як очікується, досягнуть трирічного піку в поточному кварталі, а потім будуть слабко знижуватися протягом наступних п'яти кварталів.
Основною причиною того, що прибутки можуть піти на зниження, є стан ринку праці США: зберігається високий рівень безробіття (9,4% у грудні), заробітна плата підвищується вкрай повільно, що негативно позначається на споживчому попиті.
Єдиною надією для багатьох компаній та галузей є програма податкових пільг, що набула чинності 1 січня. Завдяки їй компанії зможуть поступово нарощувати інвестиції та створювати нові робочі місця, вважають експерти.
Alcoa: перший пішов - політ нормальний
Американський алюмінієвий гігант Alcoa Inc., який традиційно відкриває сезон звітностей у США, за підсумками IV кварталу отримав максимальний за останні 9 кварталів прибуток завдяки відновленню цін на алюміній, говориться в прес-релізі компанії.
Чистий прибуток компанії за підсумками жовтня-грудня досягла $ 258 млн, або 24 центів на акцію. У IV кварталі 2009 року компанія зафіксувала чистий збиток на рівні $ 277 млн, або 28 центів на акцію.
Прибуток за винятком разових факторів склав 21 цент на акцію, тоді як аналітики Bloomberg очікували на показник на рівні 19 центів на акцію.
Виручка Alcoa склала $ 5,65 млрд проти $ 5,43 млрд роком раніше. У той же час експерти прогнозували, що виручка зросте більше - до $ 5,75 млрд.
Акції Alcoa, які минулого кварталу подорожчали на 27%, на додаткових торгах у понеділок впали на 1,6%.
На позитив чекають Ge, Caterpillar та банки Уолл-Стріт
Аналітики прогнозують значне зростання прибутку таких компаній, як Caterpillar Inc. і General Electric Co., очікують на суттєве поліпшення результатів для семи з 8 найбільших авіакомпаній США та розраховують на хороші показники банків Уолл-стріт, першим серед яких 14 січня звітність опублікує JPMorgan Chase & Co.
Друга за величиною хімічна компанія світу Dow Chemical, як очікується, оголосить про прибуток у розмірі 35 центів на акцію в порівнянні з 21 центом на акцію в жовтні-грудні 2009 року. Зростання прибутку пов'язане з підвищенням цін на каустичну соду і хімікати для автопрому.
Чистий прибуток Apple в першому фінкварталі, що завершився 31 грудня, ймовірно, підскочив на 47% - до $ 4,97 млрд, або $ 5,34 на акцію. Продажі iPhone, iPad і десктопів, і ноутбуків Mac поліпшилися під час передріздвяного сезону.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас