Крим хоче залізти в борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим хоче залізти в борги

Казна та Політика
938
Кримський бюджет на 2011 рік разом з міськими та районними приймався в останній тиждень грудня практично без критики. Запроваджуючи нові програми, кримські чиновники не відмовилися і від старих, скандальних витівок. Зокрема, як і минулого року, до доходної частини бюджету-2011 республіки заклали 400-мільйонну зовнішню позику, яка фактично утворила готівковий дефіцит, хоча влада автономії вважає це перебільшенням.
Друга спроба позичити
Крим отримав бюджет за три дні до Нового року. Депутати прийняли документ, як то кажуть, без "шуму і пилу", практично одноголосно: з 80 присутніх на сесії депутатів 75 - "за". Загальні доходи Криму на нинішній рік передбачені в розмірі 4,2 млрд. грн, що на 26,9%, або майже на 1 млрд гривень більше, ніж у 2010 році. У таких же межах зросла і сума витрат на цей рік, склавши 4,6 млрд грн. Шляхом елементарного віднімання однієї суми з іншої маємо дефіцит майже в 400 млн грн.
На думку першого віце-прем'єр міністра Криму Павла Бурлакова, різниця між витратами і доходами - це не зовсім дефіцит, а лише друга спроба реалізувати торішню ініціативу кримської влади щодо залучення позики. "Ми заклали такий же дефіцит, як і в 2010 році, у вигляді позики в сумі 400 млн грн на розвиток "Кримтролейбусу", - пояснив Бурлаков. Покривати позику збираються за рахунок коштів, отриманих від земельних аукціонів і реалізації власності автономії.
Мабуть, сумний досвід позик нічому не навчив владу автономії. Минулого літа Радмін вже виступав з ініціативою випустити облігації внутрішньої позики на 400 тис грн. Ці гроші хотіли спрямувати на створення в Сімферополі підприємства зі збору тролейбусів з чеських комплектуючих. Але Міжнародний Валютний Фонд висловив з цього приводу своє невдоволення, і керівництво України відхилило проект з позикою, повідомив після прийняття бюджету перший віце-прем'єр Криму Павло Бурлаков.
Податки, земля, приватизація
Доходи загального фонду затверджені в розмірі 3, 9 млрд грн, спеціального - 265,6 млн грн, а в бюджеті розвитку заклали 65,7 млн. грн. Поповнювати республіканську казну в 2011 році планують традиційно за рахунок податків - 1,398 млрд. грн, продажу землі - 34,285 млн грн, відчуження республіканського майна - 30 млн грн, а також шляхом скорочення збиткових і збільшення прибуткових підприємств, легалізації найманих працівників, скорочення заборгованості по зарплаті та податкового боргу по платежах до бюджету.
Але, мабуть, найбільше фінансових надходжень Криму забезпечать державні дотації і субвенції, сума яких цього року на 410 млн грн більша від минулорічної і становить 2,5 млрд грн. Розмір витрат на 2011 рік загального фонду становить 3016 млн грн, спецфонду - 1,6 млрд грн.
Крим витратить 3 млн грн. на піар
Головним пріоритетом у плануванні бюджету на 2011 рік стало фінансування соціальних програм і культурних проектів.
За словами міністра фінансів Криму Миколи Скорика, в кошторисі витрат цього року передбачено декілька абсолютно нових пільг і субсидій, які будуть фінансуватися за рахунок субвенцій з держбюджету. Зокрема, субсидія на покриття витрат населенню на придбання твердого палива (3,4 млн грн). Всього на пільги та субсидії населенню за рахунок субвенцій з держбюджету передбачено 1,5 млн грн, що на 154,9 тис. грн більше від торішньої суми, а на соціальний захист у цілому планують витратити на 4 млн грн більше - 109,9 млн грн.
Бюджетом 2011 року особливо задоволене керівництво Міністерства курортів і туризму Криму. Цього року на заходи з підготовки і проведення курортного сезону заклали вдвічі більше грошей, ніж минулого. Загальний обсяг коштів, які будуть спрямовані на розвиток курортно-рекреаційної галузі автономії, становить близько 7,2 млн грн. Власне на заходи в цьому році планують витратити 4,22 млн грн і ще 3 млн грн передбачено на проведення PR-заходів. "Такого збільшення фінансування немає в жодній галузі республіки", - похвалився журналістам міністр курортів і туризму АРК Олександр Лієв.
Іншим галузям пощастило менше. Так, на освіту заплановано 508,8 млн грн, що на 65 млн грн менше передбаченого в минулому році, також на 60 млн грн менше заклали на культуру і мистецтво - 75,5 млн грн, на 85 млн грн скоротили витрати на охорону здоров'я, затвердивши суму в 481,8 млн грн.
Столиця розщедрилася на нові кадри
Затвердження головного кошторису кримської столиці пройшло ще більш стрімко й непомітно. 30 грудня депутати Сімферопольської міськради затвердили рівні обсяги доходів і видатків міського бюджету в сумі 860 млн грн. У порівнянні з минулим роком кошторис бездефіцитний і збільшився на 241 млн грн. Обсяг видатків загального фонду склав 782,2 млн грн, спецфонду - 77,8 млн грн, з них бюджет розвитку - 51,3 млн грн.
Якихось принципово нових джерел поповнення міської казни тут не вигадали. Хіба що в найближчому майбутньому мер Сімферополя Віктор Агєєв пообіцяв переглянути розмір плати за землю з урахуванням нової нормативно-грошової оцінки землі. За прогнозами мера, це дасть можливість збільшити дохідну частину бюджету приблизно на 100 млн грн. Разом з цим з держбюджету України до загального фонду бюджету Сімферополя цього року заплановані грошові надходження на пільги, субсидії та інша соціальна допомога населенню в обсязі 266,9 млн грн, до спеціального фонду - 220,7 тис. грн. Субвенції з республіканського бюджету - 2,2 млн грн.
Як зауважив Агєєв, у бюджеті враховані всі необхідні першочергові видатки, по жодній статті витрати в порівнянні з поточним роком не зменшуються. Так, 11,7 млн грн бюджетних коштів піде на благоустрій міста, а саме на капремонт житлового фонду, ліфтів, ремонт доріг, реконструкцію зливової каналізації і ліній зовнішнього освітлення. 28 млн грн заклали на капітальне будівництво, 10 млн грн - на реконструкцію центральної частини міста і набережної Салгіра, 4,8 млн грн - на кредитування будівництва житла для молодих сімей, 300 тис. грн - на облаштування мікрорайонів компактного мешкання раніше депортованих громадян і 100 тис. грн - на створення телевізійної студії міськради.
За словами мера, бюджет цього року досить стиснутий. Тому в міськраді можуть "передбачати лише підтверджені податковими доходами цифри видаткових статей". Однак це не завадило міській владі тут же поповнити лави чиновників виконкому на 8 осіб. Зокрема, нові співробітники з'явилися в управлінні капітального будівництва. "За рахунок коштів міського бюджету утримується вісім фахівців управління. Зарплата інших 16 штатних одиниць фінансується за рахунок державного бюджету. З них вісім одиниць пропонується перевести на оплату з міського бюджету", - сказано в рішенні міськради.
Наталія Маренко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас