Тарасюк: Придбання безвізового режиму з ЄС може затягнутися на роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарасюк: Придбання безвізового режиму з ЄС може затягнутися на роки

Казна та Політика
169
Голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, міністр закордонних справ України (1998-2000 рр., 2005-2006 рр.) Борис Тарасюк заявив, що візит єврокомісара Штефана Фюле в Україну пов'язаний, в тому числі, з тиском на українську опозицію з боку влади.
Про це Тарасюк сказав в ефірі телеканалу ТВі.
"Як поділився зі мною комісар Фюле, в Європейському Союзі дуже добре знають про ту ситуацію, яка виникла в Україні, і відзначають політично мотивовані переслідування представників опозиції. Тому, одна з причин - це обмінятися думками з представниками влади щодо виконання так званої матриці Фюле, яку він запропонував у квітні минулого року. І, крім того, отримання інформації з першоджерел щодо того, що відбувається в Україні", - зазначив політик.
Тарасюк також висловив переконання, що у випадку, якщо політика нинішньої влади щодо цивільних свобод не зміниться, на порядок денний може бути поставлене питання про можливості окремих посадових осіб вільно подорожувати країнами ЄС. "Цілком закономірним було б поставити питання про обмеження деяких представників нинішньої влади в їхніх поїздках, можливо, щоб це торкнулося і їхніх рахунків в іноземних банках. Якщо позиція і дії нинішньої влади не зміняться, то цього цілком можна очікувати з боку Європейського Союзу щодо деяких представників влади України", - сказав він.
Разом з тим Тарасюк відзначив, що офіційна реакція єврокомісара на українські реалії, швидше за все, не буде занадто різкою, хоча, на його думку, недемократична поведінка чинного в Україні режиму може негативно позначитися на відносинах з ЄС, зокрема, на підписанні угоди про асоціацію в 2011 році.
Що ж до введення безвізового режиму між Україною та країнами ЄС, Тарасюк підкреслив, що влітку його введення буде навряд чи можливим: "Дай Бог, щоб безвізовий режим був введений до Євро-2012. Разом з депутатами Європарламенту ми ще рік тому винесли таку рекомендацію Європарламенту і Верховній Раді". "Якщо ж політика репресій буде тривати, то цей процес може затягнутися на роки", - додав народний депутат.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас