Рада дозволила держзакупівлі електричної та теплової енергії і газу без тендерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада дозволила держзакупівлі електричної та теплової енергії і газу без тендерів

Енергетика
1053
Верховна Рада дозволила закуповувати за державні кошти електричну та теплову енергію, природний і тепловий газ, а також здійснювати їх поставку і розподіл газу без застосування тендерних процедур закупівлі відповідно до закону "Про здійснення державних закупівель". За прийняття в цілому законопроекту №7502 проголосували 250 депутатів при мінімально необхідних 226.
Також, прийнявши цей проект закону "Про внесення змін до статті 2 закону України "Про здійснення державних закупівель товарів і послуг у сфері природних монополій та суміжних ринків", депутати звільнили від тендерів держзакупівлі послуг з централізованого опалення, водопостачання та водовідведення.
Відповідно до чинної редакції закону держзакупівлі даних товарів і послуг повинні здійснюватися згідно з окремими законами, а до їх прийняття - відповідно до цього закону.
Автор законопроекту депутат Ігор Глущенко (Партія регіонів) у пояснювальній записці зазначає, що дані закупівлі і, зокрема, визначення розміру тарифів на ці товари і послуги регулюється також низкою інших законів, в тому числі і "Про природні монополії", що може створювати законодавчі колізії.
Як повідомлялося, в грудні 2009 року Державний комітет з регуляторної політики і підприємництва відмовив у погодженні двох законопроектів, що передбачають дозвіл закуповувати електроенергію, природний і нафтовий газ без застосування тендерних процедур закупівлі відповідно до закону "Про здійснення державних закупівель".
Зокрема, на думку комітету, редакція законопроекту про дозвіл держзакупівель газу без тендерів могла створити основу для непрозорого процесу закупівлі й можливості для зловживання бюджетними коштами.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас