Україна втягується у торгову війну Європи та Азії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна втягується у торгову війну Європи та Азії

Аграрний ринок
1881
"Куряча паніка" у ЄС зіграє на руку Росії у зачистці місцевого м'ясного ринку від імпортерів. У цьому процесі в українському зерні знову готуються виявити діоксин.
"Диоксиновый скандал" у Німеччині продовжує залишатись топ-темою економічного життя Європи у новому році. Досі на карантині перебуває більше п'ятисот німецьких птахофабрик. А споживачі масово відмовляються від курячих яєць і ретельно відстежують зміст етикеток, намагаючись робити покупки тільки органічної продукції.
Керівництво Єврокомісії поки безуспішно намагається довести, що "безпосередньої загрози" споживачу діоксинова продукція не несе. Але список країн, які тимчасово заборонили імпорт пташиної продукції із Німеччини, збільшується. Тепер до Південної Кореї та Словаччини (правда, остання вже переглянула своє ставлення до подій) приєдналась і Білорусь. І кожен день зробити це погрожує і Росія.
Нагадаємо, що минулого тижня експерти виявили подвійне перевищення діоксину у курячому м'ясі і яйцях в одному їх німецьких супермаркетів. Розслідування показало, що на птахоферми шкідлива речовина потрапила у комбікормі. Винною назвали компанію Harles & Jentzsch, в якій визнали, що діяли "легковажно". Після цього у Німеччині було закрито 4700 ферм. Під підозру потрапили і виробники свинини.
Щоправда, як пояснив уряд Німеччини, карантин на підприємствах - лише запобіжний захід і самим покупцям продукція ні чим не загрожує - занадто незначна там частка отрути.
Однак, українська Держветслужба вирішила не сильно довіряти заявам німців і посилила контроль тваринницької продукції із цієї країни. Щоправда, контролювати якість німецької курятини чи яєць нашим ветеринарам буде важко. За даними експертів, останнім часом поставки в Україну курей, яєць або комбікормів із ФРН не проводилися.
Можливо, можна говорити про імпорт свинини. Але в більшості випадків, якщо такі операції і проводяться, то продукція постачається через Польщу. І часто вже із польськими даними.
Але, схоже, в найближчі дні до "діоксинового скандалу" доведеться підключиться не тільки ветеринарам, але й керівництву Мінагропроди. Адже сьогодні вже з'явилася нова версія потрапляння речовини до німецьких курей. Російські ЗМІ сьогодні повідомляють, що німецькі експерти виявили інше джерело проникнення отрути на птахофабрики. За новою версією отрута перебувала у складі засобів захисту рослин від шкідників. Таким чином, спочатку було отруєно саме зерно. При такій версії анонімних експертів не виключено, що погляди ЗМІ будуть знову звернені у бік України. Прецеденти вже були.
Нагадаємо, що минулої весни Україну звинуватили у постачанні до ЄС кукурудзи із вмістом діоксину. Тоді німецька преса теж виявила отруту в курячих яйцях. А розкручуючи сюжет історії, ЗМІ докопалися до того, що джерелом діоксину стало українське зерно, з якого і виготовлялися комбікорми. Щоправда, пізніше в Німеччині визнали, що українська кукурудза стала жертвою "приватного повідомлення". Принаймні, міністр агрополітики Микола Присяжнюк так процитував вибачення, які принесли німецький фермери.
До речі, раніше шляхом такого ж "приватного повідомлення" в українську соняшникову олію на європейських ринках потрапила нафта. При цьому, вся історія дивним чином співпала у часі з розподілом у самій Україні квот на вивезення такої продукції.
Водночас, експерти не виключають, що підтримка інформаційної кампанії навколо німецьких подій вигідна саме Росії. Вже третій рік поспіль країна починає новий рік торгами з імпортерами курятини. Попередні два роки "жертвами" ставали американські постачальники. У цьому році, не виключено, такими стануть німецький фермери.
Суть у тому, що російські птахівники в останні роки значно збільшили виробництво власної продукції. Дуже, наприклад, показовий той факт, що цього року імпортна квота скорочена з 600 тисяч тонн до 350 тисяч тонн. І зайві конкуренти на цьому ринку їм ні до чого (можемо згадати і скандал навколо продукції українського Миронівського хлібопродукту). Тим більше, прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявляв у минулому жовтні, що цього року країна повністю відмовиться від закордонної птиці.
Інша справа - свинина. Тут Німеччина є найбільшим гравцем на російському ринку. Але її тимчасове (а може і довгострокове) блокування на руку місцевим виробникам. А, враховуючи нову версію про потрапляння отрути через зерно, яка активно просувається і в російських ЗМІ, не виключено, що українська продукція незабаром теж буде втягнута у м'ясні "розборки" наших сусідів.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас