ВР має намір посилити відповідальність за порушення законодавства про охорону праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР має намір посилити відповідальність за порушення законодавства про охорону праці

Казна та Політика
641
Верховна Рада України (ВР) прийняла за основу законопроект "Про внесення змін до статей 19 та 43 закону "Про охорону праці" (щодо штрафних санкцій)", що передбачає посилення адміністративної відповідальності за порушення законодавства про охорону праці.
Відповідний проект (№6134 від 03.03.2010 р.), ініційований народними депутатами від фракцій ПР, КПУ, Народної партії, підтримали 245 з 427 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.
Зокрема, пропонується уточнити і доповнити перелік правопорушень, за які накладається штраф. Згідно з проектом, право накладати адміністративні стягнення закріплено тільки за центральним органом з нагляду за охороною праці. Документ містить положення про обов'язок роботодавця усунути виявлені порушення у встановлені терміни після сплати штрафу. Його невиконання вважається повторним порушенням.
Крім того, законопроектом посилюються вимоги щодо сплати штрафів і пені. Запропонованими змінами до статті 19 закону "Про охорону праці" витрати роботодавця на охорону праці в розмірі не менше 0,5 відсотка, пропонується віднести до суми реалізованої продукції, робіт, товарів і послуг на рік.
Змінами до статті 43 цього ж закону пропонується встановити порядок і механізм застосування штрафу за порушення законодавства про охорону праці, процедуру його оскарження та нарахування пені за несплату або неповну сплату застосованих до роботодавця штрафних санкцій.
Нагадаємо також, що 10 листопада 2010 р. у ВР був зареєстрований проект закону "Про ратифікацію конвенції Міжнародної організації праці №176 1995 р. про безпеку та гігієну праці в шахтах". Запропонований Президентом України законопроект (№0195 від 10.11.2010 р.) ставить за мету адаптувати національне законодавство в галузі охорони праці, що стосується безпеки та гігієни праці в шахтах, до законодавства Європейського Союзу шляхом ратифікації конвенції Міжнародної організації праці про безпеку та гігієну праці в шахтах.
Відзначимо, в червні 2010 р. Кабмін замінив дозволи на десять видів робіт у сфері нагляду за охороною праці деклараціями. Урядова постанова дозволить виконувати десять видів робіт у сфері нагляду за охороною праці та будівництва на підставі декларації, а не дозволів. Дана постанова передбачає, що підприємцю для відкриття власного бізнесу достатньо буде відправити в дозвільний центр заповнену декларацію про відповідність своєї матеріально-технічної бази нормативним вимогам.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас