Вузам рекомендовано наполовину скоротити бюджетні місця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вузам рекомендовано наполовину скоротити бюджетні місця

Казна та Політика
1183
Міносвіти рекомендує вузам на 42% в порівнянні з 2010 роком скоротити кількість бюджетних місць для навчання бакалаврів. Такі рекомендації були розіслані керівництву університетів.
Як повідомляє газета "Сегодня", в міністерстві посилаються на те, що кількість випускників старшої школи в 2011 році зменшується на 142,6 тисячі осіб (на 42,1%).
Для отримання рівня спеціаліста та магістра вузам рекомендується залишити 90% випускників-бакалаврів (з них лише 30% зможуть стати магістрами). Раніше такого поділу не було - були лише рекомендації, що кількість магістрів і спеціалістів не повинна перевищувати кількість бакалаврів, які навчаються за бюджетні гроші.
"Справді, цього року випускників на 30-40% менше. Тож цифра в 42% - це буде навіть не зменшення, а збільшення, якщо брати співвідношення бюджетних місць і кількість випускників. А ось держзамовлення щодо спеціалістів та магістрів НЕ варто було б зменшувати, адже випускників-бакалаврів менше не стане", - говорить ректор Луганського нацуніверситету Віталій Курило.
Ректор попереджає, що скорочення держзамовлення буде серйозним фінансовим ударом по вузах: "З бюджету фінансуються лише три статті витрат - зарплати, стипендії і "комуналка". Основний дохід вузів - контрактники. А тепер і контрактників буде менше (оскільки зменшується кількість випускників в цілому), та бюджетних надходжень. У цілому фінансові надходження до вузів скоротяться на 10-15 %".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас