Банкірам вказали місце — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірам вказали місце

Казна та Політика
2330
Згідно з рішенням комісії НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків №868 від 30 грудня 2010 р., мінімальні розміри активів для банків першої групи залишилися без змін. Так, до групи найбільших банків України в поточному році, як і в минулому, увійшли фінустанови, активи яких перевищили 14 млрд. грн. Для інших же груп Нацбанк підвищив вимоги на 0,5 млрд. грн.
Для входження до другої групи банків фінустановам необхідно було підвищити свій розмір активів з 4 млрд. грн. в 2010 р. до понад 4,5 млрд. грн. в 2011 р. Групу середніх банків сформували ті банки, активи яких склали понад 2 млрд. грн. (у 2010 р. ця межа трималася біля позначки понад 1,5 млрд. грн.). До четвертої групи ввійшли банки з активами менше 2 млрд. грн. (у 2010 р. - менше 1,5 млрд. грн.).
Після проведених змін в 2011 р. до групи найбільших увійшли 17 банків (у 2010 р. їх було 18). Першу групу банків знову очолив ПриватБанк. Другу і третю позиції зайняли державні кредитно-фінансові установи Укрексімбанк та Ощадбанк. НБУ також включив до групи найбільших ще одну квазідержавну фінструктуру - Укргазбанк, який раніше входив до групи великих банків. Дана фінустанова замінила "Родовід Банк", який був виключений зі списку найбільших. Випав з першої групи також і Сведбанк.
Помінялися місцями в порівнянні з 2010 р. Брокбізнесбанк (піднявся з 15-го місця на 14-е) і банк "Форум" (перемістився, відповідно, з 14-го на 15-е місце).
Група великих банків збільшила свою чисельність в порівнянні з попереднім роком з 20 до 22 фінустанов.
Третя група банків збереглася без змін - 21 фінустанова, тоді як група невеликих банків зазнала істотних скорочень. Так, до четвертої групи увійшли 115 фінустанов, тоді як в 2010 р. їх було 122. Всього, за даними Нацбанку, були розподілені по групах 175 кредитно-фінансових установ.
Розподіл кредитно-фінансових установ на групи практикується Національним банком для порівняльного аналізу їх діяльності. Завдяки даній класифікації в самому Нацбанку також розподіляються наглядові функції (розподіл між центральним апаратом і регіональними підрозділами).
Класифікація банків по групах впливає і на інші аспекти регулювання їх діяльності. Наприклад, у 2008/2009 рр. НБУ проводив стрес-тести і видав відповідне визначення необхідної докапіталізації спочатку тільки для найбільших банків і лише згодом зробив це для всіх інших. Крім того, агентами ФГВФО (Фонду гарантування вкладів фізосіб) можуть бути лише банки першої і другої груп.
Правда, самі банкіри називають цей поділ не більше ніж формальністю. "Ні інвестори, ні учасники ринку на це не дивляться. Єдине, на що впливає позиція фінустанови в даному рейтингу, так це на позики від НБУ", - пояснює Володимир Солосич, заступник головного бухгалтера "ОТП Банк". Так, кожна група банків має свої конкретні обмеження на позики від Нацбанку, тобто - чим менший банк, тим на меншу суму від НБУ він може розраховувати.
"Загальна сума активів всієї системи і окремих банків постійно зростає (як разом з номінальним гривневими обсягом всієї економіки, так і за рахунок збільшення ступеня проникнення банківських послуг), - пояснює сенс перерозподілу банків по групах аналітик ІК "Конкорд Капітал" Микита Михайличенко.- Відповідно, з часом виникає необхідність перегляду кордонів груп у бік їх збільшення".
Правда, експерти відзначають і другу можливу причину перерозподілу банків по групах. "Це чергова спроба НБУ "посунути" з ринку маленькі банки, з якими регулятор уже давно веде тиху боротьбу. Спроба зобов'язати їх збільшити статутний капітал до 500 млн. грн. провалилася, але зміщення необхідного акціонерного капіталу на цю ж суму можна розцінювати як психологічну підготовку ринку до повторного внесення законопроекту про підвищення мінімальних вимог до статутного капіталу до 500 млн. грн.", - прокоментував один з учасників ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас