Експерти: Цензура закріпилася в українських ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Цензура закріпилася в українських ЗМІ

Казна та Політика
461
ЗМІ в Україні ігнорують суспільно важливі новини. Це, а також розміщення матеріалів за політичними замовленнями є в даний час основними порушеннями свободи слова, як показав моніторинг великих телеканалів і газет України.
В українському інформаційному просторі спостерігається тенденція стерилізації новин, сказала Deutsche Welle науковий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. Переслідування опозиції, правозахисників та активістів "підприємницького Майдану", а також новини про зростання безробіття та інші соціальні негаразди, за словами авторів моніторингу за грудень, одностайно не висвітлюються вісьмома загальнонаціональними телеканалами. Лише СТБ та "5 канал" "часом стають винятками з цього правила", говорить Сюмар.
Найбільше замовчування суспільно важливої інформації та вибіркове надання позитивів про владу, як сказала Сюмар, зафіксовано на Першому національному, який перетворився на "абсолютно радянський формат, який навіть не є форматом часів Кучми". Медіа-експерт вважає, що коли Перший національний повідомляє про такі суспільно важливі теми, як головний фінансовий документ країни - державний бюджет - "лише вустами прем'єр-міністра, то мова йде про надзвичайно серйозне доведенні існування цензури".
У друкованій пресі автори моніторингу відзначили посилення "купівлі новин" політиками та подання інформації про переслідування опозиції виключно з позиції звинувачення і без подання думок самих переслідуваних або їхніх адвокатів. Якщо раніше медіа-експерти відзначали тривожні тенденції, то тепер, як зазначила Сюмар, йдеться лише про "очищений, стерильний телевізійний простор і постійне зниження ступеня дотримання стандартів свободи слова в друкованій пресі".
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас