Затверджено список продуктів, які будуть перевіряти на ГМО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Затверджено список продуктів, які будуть перевіряти на ГМО

Аграрний ринок
1349
30 грудня 2010 набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров'я України, що стверджує Перелік харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО), повідомляє ресурс Newsland.
Так, згідно з наказом №971 від 9 листопада 2010 року до відповідного Переліку входять наступні харчові продукти, щодо яких здійснюється контроль вмісту ГМО:
Соя: соєві боби; соєві паростки; концентрат соєвого білку і його текстуровані форми; ізолят соєвого білку; гідролізат соєвого білку; соєве борошно і його текстуровані форми; замінник молока (соєве молоко); замінник сухого молока (сухе соєве молоко); консервована соя; варені соєві боби; смажені соєві боби; смажене соєве борошно; продукти, отримані з використанням ізоляту соєвого білку, концентрату соєвого білку, гідролізату соєвого білку, соєвого борошна, сухого соєвого молока; ферментовані соєві продукти; соєва паста та продукти з її використанням; соєвий соус; продукти, отримані або містять соєве молоко (тофу, квашені напої, морозиво, майонез); соєва олія нерафінована; соєва олія рафінована; соєвий лецитин; продукти, отримані або виготовлені з використанням вищеназваних продуктів.
Кукурудза: кукурудза для безпосереднього вживання в їжу; борошно кукурудзяне; крупа кукурудзяна; борошно змішане, яке містить кукурудзяне борошно; кукурудза заморожена і консервована; попкорн з кукурудзи; кукурудзяні чіпси; кукурудзяна олія нерафінована; кукурудзяна олія рафінована; кукурудзяний крохмаль; мальтодекстрин, вироблений з кукурудзи; сиропи, виготовлені з кукурудзяного крохмалю, глюкоза, вироблена з кукурудзи; фруктоза, вироблена з кукурудзи; патока, вироблена з кукурудзи.
Картопля: картопля (для безпосереднього вживання в їжу); напівфабрикати з картоплі швидкозаморожені; пюре картопляне сухе; пластівці картопляні; картопляні чіпси; крекери картопляні (напівфабрикати); продукти з картоплі смажені: хмиз картопляний, в шматках, соломкою; концентрат з картоплі, в тому числі: борошно для оладок, вареники з картоплею (напівфабрикати), пюре картопляне, яке не потребує варіння; продукти з картоплі швидкого приготування, у тому числі картопля сушена, консерви з картоплі або ті, які містять картоплю; меляса; картопляний крохмаль; глюкоза, вироблена з картоплі; патока, вироблена з картоплі.
Томати: томати для безпосереднього вживання в їжу (у тому числі консервовані); томатна паста; томатне пюре; томатний сік, напої; томатні соуси, кетчупи, а продукти, що містять вищезгадані компоненти (з розділу "Томати").
Кабачки: кабачки в натуральному вигляді; продукти, отримані або виготовлені з використанням кабачків;
Диня: диня в натуральному вигляді; продукти, отримані або виготовлені з використанням дині.
Папайя: папайя в натуральному вигляді; продукти, отримані або виготовлені з використанням папайї.
Цикорій: продукти, що містять цикорій; цукрові буряки; меляса, цукор, глюкоза, фруктоза, отримані або виготовлені з цукрового буряку.
Ріпак: ріпак і продукти його переробки, у тому числі: рапсова олія нерафінована; рапсова олія рафінована; рапсова олія і продукти, які її містять; насіння дроблене, недроблене.
Льон: лляна олія і продукти, які її містять.
Бавовна: бавовняна олія і продукти, які її містять.
Пшениця: пшениця в натуральному вигляді; продукти, отримані або виготовлені з пшениці, в тому числі, хліб і хлібобулочні вироби.
Рис: продукти, що містять рис, у тому числі: рис подрібнений; борошно рисове, гранули з зерна рису; пластівці рисові, чіпси рисові; інші готові харчові продукти, вироблені з додаванням рису.
Продукти дитячого харчування та сировина для їх виготовлення.
Харчові продукти для спеціального дієтичного вживання; функціональні харчові продукти; дієтичні добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому Переліку.
Харчові добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому Переліку.
Закваски, дріжджові культури і продукти, що їх містять.
Відповідний наказ був зареєстрований в Міністерстві юстиції України 13 грудня 2010 року під N1248/18543 і набирає чинності з дня офіційного опублікування.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас