Суд дозволив ФДМ відкласти до 15 квітня повернення "Нортімі" 400 млн грн застави за ОПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд дозволив ФДМ відкласти до 15 квітня повернення "Нортімі" 400 млн грн застави за ОПЗ

Казна та Політика
254
Господарський суд м. Києва дозволив Фонду державного майна України (ФДМУ) розстрочити до 15 квітня 2011 повернення компанії "Нортіма" 400 млн грн застави, перерахованих нею для участі у конкурсі із приватизації Одеського припортового заводу (ОПЗ). Про це йдеться у постанові суду, опублікованій в єдиному реєстрі судових рішень.
Суд 6 грудня 2010 задовольнив заяви ФДМУ та відділу примусового виконання рішень департаменту виконавчої служби Міністерства юстиції.
Згідно з повідомленням, були прийняті до уваги необхідність надання часу для встановлення необхідних бюджетних призначень у кошторисі ФДМУ на 2011 р., а також недостатність грошових ресурсів для негайного виконання рішень.
Також суд постановив відстрочку стягнення з ФДМУ до кінця 2011 р. на користь "Нортіми" 2696 тисяч грн за користування заставою, а також 26 тис. грн судових витрат.
Нагадаємо, проблеми із поверненням застави у "Фрунзе-Флори" і підконтрольної групі "Приват" компанії "Нортіма" виникли після скандального провалу конкурсу з продажу Одеського припортового заводу ще у вересні 2009 р.
Нагадаємо, тоді ФДМУ відмовився визнати покупцем компанію "Нортіма", що запропонувала за підприємство 5 млрд грн - на 1 млрд грн більше від стартової ціни. Конкурс був визнаний недійсним за прямим дорученням екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Вона заявила, що запропонована ціна набагато нижча за ту, на яку розраховував уряд, через нібито існуючу змову учасників.
Крім цих двох компаній, у конкурсі брала участь російська компанія "СИБУР Холдинг", афілійована з "Газпромом". Останній заставу повернули практично відразу ж через побоювання погіршення відносин з "Газпромом" напередодні нового опалювального сезону. Решта учасників конкурсу почали судові справи проти держави. "Нортіма" і "Фрунзе-Флора" домоглися визнання їх права вимагати від ФДМУ не лише повернення застави, а й компенсації витрат, а також пені за затримку виплати. "Нортіма" оцінила свої витрати та пеню у 5390 тисяч грн, "Фрунзе-Флора" - в 350 тис. грн. Однак виплати весь час затягувалися держструктурами, які пояснювали це формальними проблемами з оформленням платіжних документів.
Нагадаємо, 15 грудня 2010 в.о. голови ФДМ Микола Рябченко зазначив, що ОПЗ буде виставлено на продаж в 2011 р. і його стартова ціна складе не менше 5 млрд грн.
Також 15 грудня 2010 глава Group DF Дмитро Фірташ заявив, що компанія має намір брати участь у конкурсі з приватизації "Одеського припортового заводу". "Брати участь ми будемо, а яка ціна буде - мені важко сказати. Взагалі давати оцінки за ціною - невдячна справа: буде конкурс", - заявив Фірташ. При цьому, за словами Фірташа, у питанні приватизації ОПЗ більш важливим моментом, ніж ціна, є майбутній його власник.
"Якщо ви подивитесь які укрупнення йдуть на світових ринках, ви зрозумієте, що життя змушує об'єднуватися всіх ... Україні вкрай необхідно захистити свій ринок і свого виробника, який вкрай невигідний як конкурент Російської Федерації з її дешевим газом", - заявив Фірташ.
Він також зазначив, що в України є великий потенціал на ринку мінеральних добрив для с/г.
Крім того, Президент України Віктор Янукович 10 грудня ц.р. скасував заборону на приватизацію енергогенеруючих компаній, серед яких "Одеський припортовий завод".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас