Європейський центробанк почав скуповувати португальські держоблігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський центробанк почав скуповувати португальські держоблігації

Казна та Політика
494
Європейський центробанк почав скуповувати державні облігації Португалії, пише РБК daily із посиланням на джерела Reuters.
Цей крок підсилив чутки на ринку, що Португалія стане третьою країною єврозони, котра через важкі бюджетні проблеми буде змушена звернутись до уряду ЄС за фінансовою допомогою.
Зв словами трейдерів, ЄЦБ почав купувати десятирічні облігації Португалії у понеділок, 10 січня 2011 р. Офіційно ці повідомлення підтвердження не отримали. За деякими даними, ЄЦБ також має намір продовжити скуповувати облігацій Греції та Ірландії, уряди яких торік домовились із ЄС і МВФ про отримання кредитів на загальну суму майже 200 млрд євро.
На думку багатьох експертів, Португалія стане третьою країною єврозони, яка буде змушена звернутися за фінансовою допомогою до європейської влади. За деякими даними, їй може знадобитись від 50 млрд до 100 млрд євро, аби уникнути дефолту зі своїх боргових зобов'язань.
У неділю, 9 січня, з'явилася неофіційна інформація, що Німеччина і Франція, як і кілька інших країн єврозони, намагаються переконати Лісабон прийняти фінансову допомогу. Цей крок буде позитивно розцінений інвесторами і повинен знизити прибутковість португальських бондів, яка останнім часом зростала. В той же час згода на допомогу від ЄС і МВФ обернеться для Португалії необхідністю прийняття програми жорсткої економії, виконання якої контролюватиметься Брюсселем.
Раніше подібні антикризові заходи урядів Греції та Ірландії викликали серйозну незадоволеність місцевого населення і супроводжувались масовими акціями протесту та страйками.
Європейські міністри фінансів обговорять шляхи боротьби із бюджетною кризою у ЄС на своїй майбутній зустрічі 17-18 січня. Як пише видання, офіційно питання допомоги Португалії не включене до порядку денного, проте неформальні переговори з цього питання вже почалися. Зазначимо, що з травня 2010 р. ЄЦБ придбав в цілому бондів проблемних країн єврозони на 74 млрд євро. Минулого тижня обсяг покупок склав 113 млн дол. - найнижчий рівень за останні три місяці.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас