Європарламент висунув ультиматум російському суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент висунув ультиматум російському суду

Казна та Політика
1779
Європейський союз, розчарований рішенням суду у справі Михайла Ходорковського і Платона Лебедева, висунув Росії ультиматум, пише сьогодні газета "Коммерсант'". За відсутності у РФ незалежного суду стратегічне партнерство з нею неможливе, зазначила депутат від партії "Зелені" Хейді Хаутала на засіданні підкомітету Європарламенту з прав людини.
Парламентарі підкомітету закликали колег розглянути можливість введення візових та економічних санкцій проти російських чиновників, причетних до винесення вироку. Як пояснив прес-секретар одного з депутатів Європарламенту Джоел Хірв, "вирок у другій справі Ходорковського і Лебедєва супроводжувався значними порушеннями законодавства і прав людини".
"Другий вирок у справі ЮКОСа послідував після загибелі Сергія Магнітського і вбивства Анни Політковської. Якщо нічого не робити, будуть наступні жертви. Час тихої дипломатії відносно Росії минув, настав час дій", - заявив депутат від партії Християнських демократів Троян Унгуряну (Румунія).
За підсумками засідання було вирішено винести питання про реакцію Європарламенту на вирок у справі ЮКОСа на пленарну сесію, яка відкриється наступного тижня.
Водночас російська сторона відзначила необгрунтованість заяв членів Європарламенту. "Твердження про те, що рішення наших судів далекі від правосуддя, засновані лише на повідомленнях ЗМІ і заявах адвокатів - точку зору прокуратури і суду вони ігнорують", - прокоментував заступник глави комітету Держдуми з міжнародних справ Андрій Климов. Депутат передбачив, що "політики у США і Європі так цікавляться саме справою Ходорковського тому, що він найбагатший ув'язнений у Росії, в якого були і, напевно, ще є кошти для забезпечення таких піар-кампаній".
Нагадаємо, 30 грудня Хамовничеський суд закінчив оголошення звинувачувального вироку Ходорковському і Лебедєву. Суд призначив бізнесменам по 14 років позбавлення волі кожному, визнавши їх винними у розкраданні нафти в дочірніх компаній ЮКОСа, а також легалізації незаконно придбаних грошових коштів.
Строк відбуття покарання для Ходорковського рахується із 25 жовтня 2003 р., для Лебедєва - з 2 червня 2003 р. Таким чином, Ходорковський і Лебедєв вийдуть на свободу у 2017 р. Засуджені відбуватимуть покарання у виправній колонії загального режиму.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас