Фюле висловив занепокоєння згортанням демократії в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фюле висловив занепокоєння згортанням демократії в Україні

Казна та Політика
419
Комісар Європейського Союзу (ЄС) з розширення Штефан Фюле висловив занепокоєння негативними тенденціями, які свідчать про певне згортання демократії в Україні, і які знайшли своє відображення в Резолюції Європарламенту від 25 листопада 2010 р. Про це він заявив під час зустрічі з головою комітету Верховної Ради (ВР) України з питань європейської інтеграції Борисом Тарасюком, передає прес-служба НРУ.
Учасники зустрічі не змогли оминути питання розвитку демократії, верховенства права та забезпечення прав людини як одного з ключових на порядку денному двосторонніх відносин. Сторони висловили занепокоєння негативними тенденціями, які свідчать про певне згортання демократії в Україні, і які знайшли своє відображення в Резолюції Європарламенту від 25 листопада 2010 р.
У відповідь Тарасюк висловив занепокоєння останніми системними прикладами політично вмотивованого переслідування представників опозиції.
Фюле також повідомив, що він знайомий із різкою заявою уряду Сполучених Штатів щодо прикладів політично-вмотивованого переслідування представників попереднього українського уряду, і однією з цілей його візиту є належне вивчення ситуації, з метою подальшої підготовки офіційної позиції Брюсселя щодо цього питання.
Під час зустрічі Тарасюк та Фюле високо оцінили динаміку двосторонніх відносин між Україною та ЄС у 2010 р., особливо щодо підготовки Угоди про Асоціацію та прогресу у безвізовому діалозі, результатом якого стало надання Україні Плану дій з візової лібералізації.
Фюле, зокрема, відзначив досягнення України на шляху законодавчого забезпечення процесу наближення України до європейських стандартів. Сторони відзначили важливість парламентського виміру європейської інтеграції, зокрема, ключову роль Комітету з питань європейської інтеграції.
Нагадаємо, 25 листопада ц.р. Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні.
У резолюції, зокрема, говорилось, що Європейський парламент:
- наголошує на своїй стурбованості дедалі більшим числом свідчень та вірогідних повідомлень про те, що демократичні права та свободи, такі як свобода зібрань, свобода вираження та свобода засобів масової інформації, протягом останніх місяців перебувають під тиском.
- висловлює стурбованість суперечливими повідомленнями міжнародних та неурядових організацій про проведення місцевих і регіональних виборів 31 жовтня, бере до уваги зауваження про фальсифікації та шахрайства, висловлені деякими лідерами опозиції.
- закликає компетентні органи влади України провести швидке та прозоре вивчення та в належний час зробити відповідні висновки щодо вдосконалення виборчого законодавства, що є неповним і таким, що обмежує права, з огляду на... майбутні вибори.
- закликає українську владу утриматися від будь-якого втручання до майбутніх передвиборчих кампаній, зокрема нереєстрації кандидатів та партій, тиску на опозицію та ЗМІ.
- закликає органи влади повністю розслідувати всі повідомлення про замахи на права і свободи, і засудити будь-яке виявлене насильство, та розслідувати роль СБУ з огляду на втручання до виборчого процесу.
- висловлює стурбованість випадками насильства та залякування журналістів та зникненням журналіста "Нового стилю" Василя Климентьєва 11 серпня; висловлює переконання, що українська влада вживе всіх необхідних заходів для завершення розслідування.
- висловлює стурбованість останніми подіями, що можуть підірвати свободу слова та плюралізм ЗМІ, закликає владу вжити всіх необхідних заходів, щоб захистити ці основоположні ознаки демократичного суспільства та утриматися від будь-яких спроб контролювати, прямо чи опосередковано, зміст повідомлень національних ЗМІ; наголошує на крайній необхідності законодавчого реформування сектору медіа.
5 жовтня ц.р. Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, в якій висловила стурбованість утисками основних демократичних свобод в Україні, на які останнім часом скаржаться політичні сили, неурядові організації і представники українських ЗМІ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас