Експерти: Закон про захист персональних даних звужує демократичні свободи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Закон про захист персональних даних звужує демократичні свободи

Казна та Політика
1371
Закон "Про захист персональних даних", який набрав чинності, містить кілька норм, які можуть бути використані для подальшого наступу на свободу слова і звуження інших громадянських свобод. Так вважають деякі експерти, передає радіо "Свобода".
Закон про захист персональної інформації, зокрема, передбачає створення органу, який буде мати широкі повноваження і монопольне право на контроль за базами даних. І хоча, на перший погляд, журналістські блокноти з списками контактів не підпадають під дію закону, неточні формулювання, використані в документі, можуть трактуватися й іншим способом, зазначив в інтерв'ю радіо "Свобода" директор Інституту медіа права Тарас Шевченко.
"Для журналістів зроблено виняток, що їхні особисті бази даних не регулюються цим законом. Однак, терміни в законодавстві визначені недостатньо чітко. Важко встановити, які бази даних будуть підпадати під регулювання, а які не будуть. Орган, який повинен бути тільки створений, який буде мати контрольні функції щодо цих баз, наділяється досить великими повноваженнями, аж до можливості входження в будь-яке приміщення, де обробляються бази. Важко встановити, яким чином буде застосовуватися цей закон", - говорить юрист.
Ще одна норма закону "про захист персональних даних" припускає, що більшість інформації про держслужбовців може бути опубліковано тільки за згодою самих чиновників. Втім, юрист, народний депутат від Партії регіонів Валерій Бондик запевнив, що цю вимогу закону передбачено, швидше, для виняткових випадків.
"Персональні дані держслужбовців повинні бути навіть засекречені. Якщо людина виконує спеціальні функції, наприклад, вона може бути співробітником розвідки, а її прізвище та фото з'являються в якомусь "глянці "без обмеження", - зазначив Бондик.
А голова парламентського комітету з питань свободи слова, народний депутат від БЮТ-Батьківщини Андрій Шевченко каже, що найближчим часом ця загроза буде знівельована.
"Є загроза, що закон про захист персональних даних буде використано не для того, щоб звичайний громадянин захистив інформацію про себе, а для того, щоб чиновник, чи політик приховував інформацію про корупційні діяння, або інших непорядних речах. Я впевнений, що ми врегулюємо всі "сірі зони" в законі нашим новим законом про доступ до публічної інформації, який, сподіваюся, парламент, врешті, скоро прийме", - зазначив Шевченко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас