Ціни на комуналку в Україні зростуть втричі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на комуналку в Україні зростуть втричі

Казна та Політика
2063
У 2011 році додаткові витрати кожного домогосподарства на житлово-комунальні платежі - за житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива - можуть зрости в середньому на 1700 гривень на рік, повідомляє Національний форум профспілок України (НФПУ) на своєму офіційному сайті.
Розрахунки зроблені на основі підвищення тарифів на теплову енергію року на 35%, яке, відповідно до рішення Національної комісії регулювання електроенергетики України, має набрати чинності з 1 січня 2011 року після відповідного розпорядження місцевої влади.
Крім того, з 1 квітня очікується 50%-ве зростання ціни на газ для населення, що є обов'язковою умовою Міжнародного валютного фонду (МВФ) для отримання Україною третього траншу. Крім того, з квітня 2011 року уряд України розглядає можливість двократного збільшення цін на електроенергію для населення, а в подальшому на 39% - з серпня 2011 року.
Міністерство палива й енергетики вже склало прогноз середньозваженої оптової ринкової ціни на електроенергію, згідно з яким в 2011 році вона зросте на 15% в порівнянні з 2010 роком - до 55,07 коп за кВт/год. У цей розрахунок вже закладені підвищені тарифи для населення (у квітні на 100% і в серпні на 39%).
"Якщо підсумувати всі заплановані підвищення цін на житлово-комунальні послуги, то виходить, що в середньому витрати на них зростуть для кожної сім'ї на 1700 гривень", - зазначив голова НФПУ Мирослав Якібчук.
При цьому він підкреслив, що будь-які кроки щодо підвищення тарифів і ціни на газ влади повинні починати лише після оприлюднення плану реформ житлово-комунальної та газової галузі, широкого їх обговорення та погодження із суспільством, в тому числі і з профспілками.
Як повідомлялося раніше, вартість побутового газу з 1 серпня 2010 року зросла на 50%. НФПУ звернувся з позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва про визнання протиправним та скасування відповідної постанови. Перше слухання у цій справі відбулося 16 вересня 2010 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас