Експерт: Цей рік ознаменується конкуренцією за Україну між ЄС і РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Цей рік ознаменується конкуренцією за Україну між ЄС і РФ

Казна та Політика
522
Заяву першого віце-прем'єр-міністра України Андрія Клюєва про завершення підготовки нової угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД до січня-лютого варто розглядати як сигнал Брюсселя про наявність у офіційного Києва альтернативи співпраці з ЄС у вигляді партнерів в СНД. Таку думку висловив аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.
"Нинішній рік буде роком конкуренції за Україну між Євросоюзом і Росією. І хто буде швидше і спритніше діяти, той і отримає український внутрішній ринок і ресурси для свого інтеграційного проекту", - сказав Горбач.
Експерт нагадав, що в січні 2011 року очікується ключовий раунд переговорів з європейською стороною щодо зони вільної торгівлі Україна-ЄС. За його словами, заявою про намір приєднатися до зони вільної торгівлі в рамках СНД "Київ заздалегідь попередив, що на поступки більше не піде, і очікує поступок від Брюсселя".
У той же час Горбач переконаний, що в ідеалі Україні була б вигідна зона вільної торгівлі і з ЄС, і з СНД. Але ринки Євросоюзу "на кілька порядків об’ємніші й різноманітніші, ніж переважно сировинні ринки країн СНД", - додав він.
На його думку, "надважливими" є умови, на яких будуть укладені угоди з обома сторонами. У випадку з СНД експерт нагадав про послідовне вилучення Росією з подібних угод енергоносіїв, які є ключовим товаром для України, а також обмеження доступу українських продуктів та інших товарів на російські ринки.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас