Експерти: На наступному тижні бензин марки А-95 у середньому подорожчає на 10 коп/літр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: На наступному тижні бензин марки А-95 у середньому подорожчає на 10 коп/літр

Енергетика
2300
Середня роздрібна ціна бензину марки А-95 в період з 10 по 16 січня збільшиться на 1,23% (на 10 коп/літр) і складе 8,20 грн/літр, прогнозують у науково-технічному центрі (НТЦ) "Психея" (Київ).
Як вважають експерти, роздрібна середня ціна на дизельне паливо також зросте на 1,99% (на 15 коп/літр) - до 7,68 грн/літр.
"Зміни в оподаткуванні співпали в часі зі зростанням біржових котирувань і призупиненням безподаткового імпорту нафтопродуктів. Запасів відносно дешевого палива не вистачило навіть компаніям, підконтрольним групі "Пріват", які були змушені ще в грудні підняти ціни на 30-35 коп.", - зазначають у "Психеї".
До чинників, що грають на підвищення ціни нафтопродуктів, експерти НТЦ відносять: підвищення з 1 січня акцизів на нафтопродукти, зростання офіційних відпускних цін на українських НПЗ (5 січня - на 5-7%, за місяць - на 13%), закінчення в операторів відносно дешевого імпортного палива.
Крім того, зростанню цін на бензини і дизпаливо сприяє скорочення кількості оптових пропозицій (на 40% в грудні) у зв'язку з новорічними святами.
Серед чинників, що грають на підвищення ціни, у "Психеї" називають і значний фіскальний тиск, побоювання учасників ринку, що пов'язуються з можливим введенням мит на імпортне паливо, зупинку Одеського НПЗ на капітальний ремонт.
Водночас фахівці відзначають кілька чинників, що стабілізують вартість нафтопродуктів, зокрема: збереження істотного розриву в роздрібних цінах на нафтопродукти, пропонованих на АЗС групи "Пріват" і заправках її основних конкурентів, зменшення попиту на нафтопродукти через холодну погоду, активізація діяльності Антимонопольного комітету на ринку нафтопродуктів, а також корекція світових цін на нафту.
Як повідомлялося, Міністерство енергетики і вугільної промисловості закликає нафтотрейдерів дотримуватись цінового коридору. В даний час верхній кордон цінового коридору для бензину А-95 складає 8,51 грн/літр.
В перші святкові дні 2011 року спостерігалося зростання роздрібних цін на моторне паливо, хоча банківські розрахунки в ці дні не проводилися. Зокрема, на столичних заправках Shell ціна небрендованого бензину А-95 досягла 8,55 грн/літр, на заправках мереж "ЛУКОЙЛ", ТНК, ОККО, WOG, "КЛО" - 8,35-8,50 грн/літр.
Податковий кодекс передбачає підвищення акцизів на бензин з EUR132/тонна до EUR182/тонна, що, за розрахунками експертів, може призвести до зростання ціни палива в роздрібі на 50 коп./літр. Проте підвищені акцизи стягуватимуться з палива, купленого з початку 2011 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас