Білоруські та російські компанії проводять переговори із ціни нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруські та російські компанії проводять переговори із ціни нафти

Енергетика
161
Білоруські нафтопереробники доки не можуть домовитись із російськими постачальниками про формулу ціни на нафту, яка надходитиме до республіки у 2011 році, повідомили у концерні "Белнефтехим".
"Безмитна нафта на білоруські НПЗ доки не надходить. Тривають переговори під час яких обговорюються питання ціноутворення. З білоруського боку в цих переговорах беруть участь наші НПЗ, концерн "Белнефтехим" і Білоруська нафтова компанія, з російського - нафтовидобувні компанії, власники ресурсів", - розповіли у концерні.
Між тим, учасники білоруського нафтового ринку повідомили, що під час переговорів російські НК запропонували закласти у формулу ціни безмитної нафти додаткові $45 на 1 тонну. На їх думку, це дозволить російським постачальникам забезпечити рівну прибутковість при постачаннях нафти у всіх напрямах.
За словами співрозмовників агентства, білоруська сторона не згодна з цими умовами. Мінськ наполягає на буквальному виконанні норм, закладених у нафтових угодах, підписаних в рамках створення ЄЕП і ратифікованих білоруським парламентом.
Напередодні Нового року у Москві йшли досить напружені переговори, які доки не увінчалися успіхом. Зараз в Росії новорічні і різдвяні канікули, тому переговори тимчасово припинені, повідомили учасники нафтового ринку.
У зв'язку з цим в концерні зазначили, що "Белнефтехим" не має у своєму розпорядженні можливості прокоментувати позицію російської сторони під час цих переговорів.
Водночас в концерні підкреслили, що в 2011 році постачання нафти з РФ будуть, "безумовно, безмитні". На сьогоднішній день, за словами представника "Белнефтехима", "ситуація із тимчасовим припиненням постачань нафти з РФ занепокоєння не викликає". "У заводів є чималі перехідні залишки з минулих місяців, яких вистачить приблизно на 20 днів роботи на повному завантаженні", - зазначив представник концерну.
Він підкреслив, що "із врахуванням наявних запасів нафти і різдвяних канікул переговорний процес може бути відкладений".
Як повідомлялося, Білорусь і Росія 9 грудня підписали міжурядову угоду "Про порядок сплати і зарахування вивізних митних зборів (інших мит, податків і зборів, що мають еквівалентну дію) при вивезенні з території Республіки Білорусі за межі митної території Митного союзу нафти сирої і окремих категорій товарів, вироблених із нафти".
Ця угода дозволяє Білорус отримувати безмитно і без встановлення квот нафту і нафтопродукти із Росії. З-під дії угоди виведена переробка нафти із Венесуели та інших країн, яка ввозитиметься на умовах спеціального митного режиму, що передбачає обов'язковий реекспорт товарів, отриманих з даної сировини.
Угода набула чинності після ратифікації Мінськом пакету із 17 угод зі створення Єдиного економічного простору (ЄЕП) Білорусії, Росії і Казахстану. Парламент Білорусі ратифікував ці 17 угод, а також двобічне міжпроголошення про розділення експортних мит на нафту і нафтопродукти, 21-22 грудня 2010 року.
У 2011 році, за проектом паливного балансу Союзної держави, постачання нафти з РФ до Білорусі повинні скласти 21,7 млн тонн. При цьому баланс буде індикативним, гарантовані обсяги імпорту в ньому не визначені.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас