Португалія розмістила шестимісячні держоблігації на суму 500 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія розмістила шестимісячні держоблігації на суму 500 млн євро

Казна та Політика
216
Португалія розмістила на світовому фінансовому ринку шестимісячні державні короткострокові казначейські облігації на суму 500 млн євро (663,7 млн дол), попит на які в 2,6 рази перевищив пропозицію, передає РБК з посиланням на Reuters.
Облігації були розміщені під високу процентну ставку - 3,7%, щоб залучити інвесторів, як і раніше стурбованих борговими проблемами країни. Ставка майже вдвічі перевищує ту, за якою Португалія справила емісію аналогічних цінних паперів у вересні 2010 р.
Це перший пакет держоблігацій, розміщений в новому році. За підсумками емісії, прибутковість за паперами склала 3,686%. Попередній випуск Португалією аналогічних цінних паперів у вересні 2010 р. мав доходність 2,045%.
Нагадаємо, в грудні 2010 р. міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Португалії в місцевій і іноземній валюті з АА-до А +, прогноз по рейтингу "негативний". Про це говорилося в повідомленні рейтингового агентства. Перегляду піддалася також короткостроковий рейтинг Португалії в іноземній валюті. Він знижений з F1 + до F1.
В кінці грудня 2010 р. також з'явилася інформація про те, що, за неофіційними даними, Китай готовий викупити урядові облігації Португалії на суму 4-5 млрд євро з метою підтримки Лісабона в його зусиллях по боротьбі з борговими кризою. Планується, що Пекін буде викуповувати португальські борги за допомогою аукціонів або на вторинному ринку. При цьому скупка активів буде здійснюватися в I кварталі 2011 р. Повідомлялося, що подібної угоди вдалося досягти за підсумками переговорів на урядовому рівні.
Португалія є однією з країн єврозони, які відчувають фінансові труднощі і відносяться до так званої групи "свиней" - PIGS (Португалія, Ірландія, Греція, Іспанія). Саме ці держави доставляють зараз найбільші проблеми іншим учасникам зони євро, оскільки мають великий зовнішній борг і слабку можливість його успішно погасити. На цьому тлі на ринку курсують чутки, що Португалія - наступна у списку країн-боржників, яка буде змушена звернутися за фінансовою допомогою до Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду з проханням виділити кошти з Європейського стабілізаційного фонду (EFSF).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас