Реформа митниці: 1:0 на користь контрабандистів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа митниці: 1:0 на користь контрабандистів

Казна та Політика
1785
Затримання Генпрокуратурою екс-губернатора Дніпропетровської області, а нині заступника голови митниці України Віктора Бондаря у більшості ЗМІ пов'язали з розглядами в рамках боротьби нової партії влади з опозицією. Але в даному випадку за видимістю політичної розправи, яка, швидше, могла б зацікавити більше екс-президента В.Ющенка, ніж нинішніх керівників держави, може переховуватися зовсім інший, більш прагматичний мотив.
Гарячі голови
Кілька місяців тому керівництво митниці на чолі з Ігорем Калетником презентувало концепцію нового митного кодексу України, яка у разі реалізації може докорінно змінити ситуацію на митниці і призвести до перерозподілу фінансових потоків. Так, після проведення реформування відомства скоротять перелік документів для реєстрації вантажів до однієї декларації, спростять процедуру проходження митного контролю, запровадять проект "Електронна митниця", який через механізм електронного документообороту та повної фіксації вхідних і вихідних даних зробить процес максимально прозорим.
Зокрема, вже з 2011 р. впровадження електронного документообороту дозволить споживачеві значну частину питань вирішити дистанційно, без звернення до співробітника митниці (наприклад, розрахувати тариф на оформлення, задекларувати товар). З метою протидії корупції запланована також установка цілодобового відеоспостереження за інспекторами митниці з прямою трансляцією на єдиний диспетчерський пункт і в мережі інтернет.
Як повідомило джерело в митній службі України, за завданням І.Калетника керівником робочої групи з підготовки реформи митниці був В.Бондар. У опального екс-губернатора була мотивація для активної роботи - показати свою ефективність новій команді влади. Вже через декілька місяців концепція реформи Митної служби, що включає низку досить жорстких пунктів, не лише стосовно споживачів, а й самих митників була презентована і була покладена в основу законопроекту, який винесли на розгляд Верховної Ради. Хоча спочатку, щодо низки пунктів виникали дискусії і саме в цей період у найбільш категоричних учасників робочої групи виникли опоненти.
Так, у початковому варіанті концепції реформування митниці, сформованої після консультацій з представниками малого і середнього бізнесу, було передбачено скорочення до одного митного органу в регіонах (з 46 до 28), встановлення чітких тимчасових нормативів на митний контроль та оформлення товарів (зі штрафними санкціями для тих співробітників, хто затягує процедуру), скасування так званого "кріпосного права": дозвіл бізнесу оформляти товари на будь-якому митному органі на території України.
В результаті реформування митниці істотно змінилися б фінансові потоки неврахованих доходів митних корупціонерів і їх високопоставлений "дах".
Жорсткість порядку спілкування з митницею ще на етапі підготовки проекту митного кодексу відразу ж відчули представники бізнесу. Наприклад, за словами директора київського підприємства, що спеціалізується на продажу та установці промислового обладнання, ще рік тому при ввезенні вантажу в Україну йому "свої люди" на митниці оформляли мінімальні офіційні збори в максимально короткі терміни. Досить було зробити один дзвінок по телефону. Але з весни 2010 року ситуація різко змінилася: "свої люди" перестали відповідати на дзвінки, витрати на розмитнення "по-білому" і терміни різко зросли. Для "вирішення питання" багато підприємців почали шукати покровителів навіть у міських та обласних організаціях Партії регіонів.
Коли ж улітку митники впритул зайнялися законністю операцій з експорту зерна, великі учасники ринку, за деякими даними, зверталися по підтримку до керівників партії влади. Однак, мета, яку поставила перед собою митниця, - забезпечити швидке наповнення бюджету (митні збори дають до 40% дохідної частини бюджету країни), відповідала завданням перших осіб партії та держави, тому прямі претензії з боку перших осіб виконавчої влади до керівників митної служби малоймовірні.
Примітно, що за активну участь у підготовці концепції від імені спікера В.Литвина Бондарю навіть виписали почесну грамоту, - збереглися, виявляється, такі відзнаки в парламенті. Втім, грамоту, за словами співробітника апарату ВР, в силу об'єктивних причин урочисто не вручали, а просто передали заступнику глави митниці. На цьому, напевно, і треба було зупинитися.
Недоторканні схеми
Та ситуація ускладнилася тим, що реформатори вирішили не чекати поетапного реформування, а почали самостійно впроваджувати нові підходи на місцях. У неофіційних бесідах співробітники ДМСУ відзначають, на нарадах в управлінні зазвучала впевненість, що "усунення корупції - залежить виключно від рішення самих митників". При цьому називалися конкретні керівники регіональних служб, де є найбільш резонансні факти корупції, і вказувалися на їхні зв'язки з комерційними структурами, які займаються контрабандою.
Так, в листопаді 2010 р. за підсумками двотижневого відрядження на Львівській митниці В.Бондар ініціював покарання 100 співробітників регіональної митниці, 55 осіб було звільнено, 14 понизили в званні. Список порушень досить широкий: від "неприпустимого зовнішнього вигляду, невідповідного статусу співробітника митниці та українського службовця", "невідповідність займаній посаді" до претензії в організації контрабандних операцій.
Зокрема, як повідомила прес-служба митниці України, з початку листопада 2010 року українським митникам дали право перевіряти (і при необхідності переглядати) повідомлення Митної служби Польщі про проходження перевірок транспортних засобів з товарами при виїзді з цієї країни в Україну. При цьому на пропускних пунктах "Рава-Руська", "Мостиська", "Краковець" чомусь вперто не бажали користуватися даним правом. І це незважаючи на те, що деякі транспортні засоби, які відповідно до повідомлень польської сторони мали прибути для митного контролю на пункт пропуску, по документах на українському митному кордоні так і не з'явилися.
А окремі транспортні засоби, які за інформацією польської сторони переміщалися з товарами, за результатами митного контролю у пункті пропуску в Україні дивним чином стали значитися як "порожні". Тобто, інакше кажучи, здійснювалася банальна контрабанда. Відповідно, з насиджених посад полетіли "свої люди".
Деякі усунуті з посад співробітники митниці відразу підключили зв'язки в адміністрації президента і депутатський корпус Дніпропетровської області (природно, від Партії регіонів), де Бондар пропрацював до цього близько 3 років. Один з депутатів Дніпропетровської облради в бесіді підтвердив UGMK.INFO, що десь в цей же період за ініціативою В.Бондаря був усунутий з посади ректор місцевої Митної академії, з причини відсутності реакції на зауваження про неадекватну і несучасну підготовку молодих митників. Нібито усунутий ректор особисто звернувся до авторитетного у Дніпропетровському регіоні політика Миколи Деркача з проханням стримати запал митного реформатора.
Вдалий привід
Схоже, що кількість незадоволених невгамовними керівниками митниці, які занадто буквально сприйняли завдання прем'єра провести системні реформи в базових галузях вже на початку грудня, стало критичним. Череда запрошень до Генпрокуратури бютівців і увага громадськості до цього процесу виявилися вельми доречними. Хтось вчасно нагадав і правильно підніс інформацію про те, що перед другим туром президентських виборів губернатор Дніпропетровської області В.Бондар проігнорував політичні натяки свого шефа Віктора Ющенка і, продовжуючи підтримувати місцеву організацію "Нашої України", занадто захопився спілкуванням з прем'єром Ю.Тимошенко. Як результат, правоохоронними органами були виявлені порушення законодавства, нібито допущені В.Бондарем, ще чотири роки тому, в 2006 році під час піврічної роботи міністром транспорту і зв'язку.
Таким чином, маніпулюючи емоціями політичного протистояння нової та старої влади, особи, зацікавлені у збереженні митної корупції, позбулися одного з порушників їхнього спокою. Згідно із заявою прес-служби ГПУ, в даний час В.Бондар перебуває на підписці про невиїзд, йому пред'явлено звинувачення, розгляд у справі триває.
Олександр Рязанов
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас