Велика приватизація розігріє ринок цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Велика приватизація розігріє ринок цінних паперів

Фондовий ринок
947
Фондовий ринок показав непогане посткризове зростання. Індекс українських акцій, що розраховується Українською біржею, вже демонструє докризові рівні. Сьогоднішні 2300 пунктів - рівень травня 2008 року, коли до кризи залишалися ще три місяці. Як наслідок результат 2010-го перевершив всі сподівання - більше 50%. Втім, всі розуміють, що зліт ринку став можливий завдяки декільком чинникам.
По-перше, ефект низької бази: фактично всі українські цінні папери помітно впали в кризу і довго знаходилися на мінімальних рівнях. По-друге, у всіх емітентів в 2010 році значно покращився фінансовий стан. По-третє, і це, напевно, найголовніше, в багатьох компаній очікується (або очікувалися) помітні зміни в акціонерному капіталі - інакше кажучи, зміна власника, що і стало основним драйвером зростання.
"Вже сьогодні можна відзначити майбутні позитивні зміни на українському фондовому ринку. Технічний аналіз індексу Української біржі - це свого роду погляд в майбутнє. Акції завжди відіграють найпозитивніший або найбільш негативний сценарій - тут не буває середини. На сьогоднішній день, судячи із технічного аналізу, індекс УБ показує зростання в 2011 році в середньому на 40%", - говорить керівник портфелем акцій ІГА "Спарта" Кирило Пелех.
Про те, що в 2011-у можна чекати появи на фондовому ринку не лише спекулятивних грошей свідчить і оголошення "великої приватизації". Вже оголошена приватизація енергогенеруючих компаній, "Укртелекому" і ОПЗ. Крім того, за словами Кирила Пелеха, в рамках підготовки до Євро-2012 буде реалізовано безліч інфраструктурних проектів, що створює хороші можливості для іноземних інвесторів. Залученню портфельних інвесторів сприятиме і реформа акціонерних товариств, яка значно розширює можливості міноритаріїв. У компанії Astrum найбільший потенціал зростання бачать в акцій енергетичного сектора. Майбутня приватизація в українській електроенергетиці повинна стати чинником підвищення вартості активів підприємств галузі. Більш того, акції електроенергетичного сектора можуть стати новим локомотивом українського фондового ринку на тлі відновлення економіки і збільшення вжитку електроенергії. Приватизація також повинна підвищити ефективність роботи компаній, що вплине на їх фінансові показники.
У КУА також є привід для радості: рік, який прийнято іменувати посткризовим, вже повернув в лексикон керівників і вкладників словосполучення "інститути спільного інвестування", переламали тенденцію зниження рівня депозитних ставок в банках і стрімке зростання українського ринку акцій. Тепер компанії із управління активами найбільше хвилює посилення конкуренції.
"Це незвичайна для сектора ситуація. Зниження податку від операцій з цінними паперами фондів з 15 до 5%, зростання доходів населення і падіння ставок із депозитів спровокували попит на фонди з різною інвестиційною стратегією", - зазначають керівники. Проте позитивний тренд доки дуже крихкий - інвестиційний горизонт вкладників залишається вельми коротким, що привносить в ринок колективних інвестицій сильну спекулятивну складову. Що за словами керівників, статистику "псують" вкладники, що залишилися у фондах ще з докризових часів, які часто виходять з ринку, бачивши, що вони трохи "відіграли" збиток або отримали невеликий прибуток. Але керівники чекають не лише відновлення інтересу інвесторів до ІСІ. Цей сегмент незрівняний за важливістю з ринком пенсійних накопичень, особливо напередодні пенсійної реформи, з якою гравці зараз пов'язують основні надії.
2010 рік заклав хорошу базу і для українських компаній, які планують розміщення. З січня 2010 року за допомогою публічних інструментів (IPO і євро-облігацій) в економіку України було притягнено більше $5,27 млрд. На 2011-й інвестбанкіри сміливо закладають збільшення цієї цифри як мінімум удвічі. Хоча, як показали IPO минулого року, багато хто з них не виправдав очікувань в тому, що стосується попиту з боку інвесторів, досягнення запланованих фінансових показників і утримання котирувань акцій на привабливих рівнях. Та і не у всі українські сектори готові заходити інвестори. Як і раніше, серед лідерів аграрна галузь і споживчий сектор.
А ось із внутрішніми корпоративними позиками не все так гладко. Ця "історія хвороби" як і раніше насичена не найприємнішими спогадами, коли в період 2008-2009 років на ринку було зареєстровано більше 20 дефолтів на суму, що перевищує 2,2 млрд. грн. Три чверті емітентів, що не допустили дефолту, провели добровільно-примусові реструктуризації. В результаті тисячі приватних і інституційних інвесторів зазнали збитків, і навіть було порушено кілька гучних кримінальних справ. Тому немає нічого дивного, що на гроші інвесторів зможуть розраховувати лише компанії з ефективним бізнесом і бездоганною репутацією. А попит матимуть хіба що папери з квазісуверенним статусом випусків, такі як "Укртелеком", Ощадний банк України, "Укрзалізниця" та ін.
Що стосується вартості позик, то першокласні позичальники зможуть розраховувати на гроші за ціною 14-15%, а емітенти другого ешелону - на 17-19% річних. Обсяг випусків, які здатний прийняти ринок, більшою мірою залежатимуть від розміру емітента.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас