Міненерговугілля закликає найтотрейдерів дотримуватись цінового коридору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерговугілля закликає найтотрейдерів дотримуватись цінового коридору

Енергетика
256
Міністерство енергетики і вугільної промисловості інформує, що запаси нафтопродуктів на початок 2011 року є достатніми і по бензиновій, і по дизельній групі: вони складають 300-400 тис. тонн, що відповідає обсягу місячного вжитку палива у зимовий період.
"Потрібно нагадати, що всі ці запаси були сформовані учасниками ринку до початку дії нових вищих ставок акцизного збору: у жовтні-листопаді 2010 року", - повідомив директор департаменту нафтової, газової і нафтопереробної промисловості міністерства Костянтин Бородін.
Він підкреслив, що у зв'язку з цим секретаріат експертно-аналітичної групи (ЕАГ) з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Кабінеті міністрів України враховуватиме нові ставки при розрахунках цінового коридору не раніше третьої декади січня, про що завчасно повідомив учасникам ринку.
"Мінекономвугілля закликає учасників ринку нафтопродуктів до неухильного дотримання цінового коридору, встановленого восени 2006 року і підтвердженого всіма учасниками ринку 23 листопада 2010 року", - заявив К.Бородін.
Він уточнив, що в даний час верхній кордон цінового коридору для бензину А-95 складає 8,51 грн/літр.
К.Бородін зазначив, що міністерство неодноразово зверталось із проханням до Антимонопольного комітету України дати оцінку компаніям, які вважають за можливе порушувати угоди, "під якими ще не висохло чорнило".
"Ми солідарні з позицією комітету, який у вівторок порушив справу за фактом різкого подорожчання бензину А-92 і А-95 наприкінці минулого і початку цього року, і сподіваємося на принциповість наших колег з АМКУ, об'єктивність і всебічність ініційованого ними розслідування", - сказав директор департаменту нафтової, газової і нафтопереробної промисловості.
Як повідомлялося, зростання цін на світлі нафтопродукти на заправках України почалося приблизно в середині листопада. Однією з основних причин подорожчання експерти називали зростання вартості нафти і нафтопродуктів на світових ринках, хоча весь цей час фірма "Лівела" ввозила в країну нафтопродукти без податків, що враховуються у формулі ціноутворення ЕАГ, і в окремі місяці об'єми її постачань досягали половини всього імпорту до України.
АМКУ 24 грудня 2010 року зажадав від українських нафтотрейдерів припинити синхронне підвищення цін на паливо. Згідно з інформацією комітету, в листопаді-грудні-2010 середні ціни на паливо на автозаправних станціях у всіх регіонах країни зросли на 50-60 коп. за літр. Комітет дійшов висновку, що синхронне зростання цін має ознаки антиконкурентних погоджених дій.
За даними Мінекономіки, в цілому за грудень 2010 року дизельне паливо подорожчало на 7,9% - до 7,52 грн/літр, бензин А-76 - на 5,6%, до 7,34 грн/літр і А-95 - на 5,7%, до 8,11 грн/літр. З початку минулого року зростання цін на дизпаливо склало 28,3%, на бензини - відповідно 21,7% і 15%.
У перші святкові дні 2011 року зростання цін на заправках продовжилося, хоча банківські розрахунки в ці дні не здійснюються. Зокрема, на столичних заправках Shell ціна небрендированного бензину А-95 досягла 8,55 грн/літр, на заправках мереж "ЛУКОЙЛ", ТНК, ОККО, WOG, "КЛО" - 8,35-8,50 грн/літр.
Податковий кодекс передбачає підвищення акцизів на бензин з EUR132/тонна до EUR182/тонна, що, за розрахунками експертів, може призвести до зростання ціни палива в роздрібі на 50 коп./літр. Проте підвищені акцизи стягуватимуться з палива, купленого з початку 2011 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас