Соколовський: За рік знизився рівень енергетичної безпеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соколовський: За рік знизився рівень енергетичної безпеки

Енергетика
226
Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський вважає, що в 2010 році рівень енергетичної безпеки України знизився.
"За минулий рік рівень енергетичної, а отже й економічної, і національної безпеки України, на жаль, знизився. Невідомо про нові, вигідні державі напрацювання у сфері енергобезпеки", - зазначив експерт.
Б.Соколовський підкреслив, що в 2010 році не початі масштабні проекти із георозвідки та освоєння власних альтернативних запасів газу, зокрема, на морському шельфі, потенційних сланцевих родовищ і шахтного метану. "Замість цього досягнуті і реалізуються неоднозначні політичні домовленості відносно створення СП на користь "Газпрому", який і без того є іноземним монополістом на українському ринку", - зазначив він.
Україна так і не почала модернізацію газотранспортної системи відповідно до Брюссельської декларації, припинилася реалізація концепції диверсифікації постачань нафти, не збільшились обсяги постачань каспійської нафти, не створені нові маршрути її імпорту до України, зокрема, за рахунок аверсного використання нафтопроводу "Одеса - Броди", зазначив експерт.
"Україна продовжує бути виробником і одночасно одним із найбільших імпортерів низькосортних нафтопродуктів, чим, зокрема, завдається невиправної шкоди здоров'ю українських громадян і екології в цілому", - зазначив Б.Соколовський.
За його словами, частка газу в енергозабезпеченні в Україні не знизилася і далі складає близько 40%, що майже удвічі вище за середньоєвропейський рівень.
"В цілому українська економіка залишається технологічно відсталою", - вважає Б.Соколовський.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас