Польща вважає "Північний потік" економічно невигідним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща вважає "Північний потік" економічно невигідним

528
У Варшаві, як і раніше, вважають непотрібним проект газопроводу Nord Stream ("Північний потік"), який повинен з'єднати Росію із країнами Європи по дну Балтійського моря.
"Ми критично ставимось до цього проекту", - заявив посол Польщі в РФ Войцех Зайончковськи.
За його словами, в газовому питанні Польща часто стає заручником протиріч між іншими країнами.
"Попри те, що ми завжди були хорошим партнером „Газпрому“, ніколи жодних суперечок не було, завжди гроші надходили вчасно, ми інколи ставали жертвами суперечок на лінії Москва-Київ, Москва-Мінськ. Один раз навіть був такий момент, коли тиск у трубопроводі впав, тому що треба було підсилити подачу газу в самій Росії у зв'язку з морозами. У Москві, скажімо, було 35, а у Варшаві - 30. Нам від цього не стало тепліше", - підкреслив посол.
Посол нагадав, що одним з аргументів на користь Nord Stream називають те, що "Газпром" зможе уникнути залежності від транзитних держав. "Ну, а ми тут причому? Це не наші проблеми. Ми платили вчасно, а тиск падав. Зараз ми можемо виявитися у ситуації, коли газ треба буде купувати через Німеччину, наприклад. Думаєте, це буде дешевше?", - зазначив він. Польський дипломат також скептично поставився до можливості приєднання Варшави до "Північного потоку". "У нас труба прокладена. Навіщо вкладати гроші, якщо у нас вже є труба, по якій ми можемо отримати дешевший газ. Отже в економічному плані на наш погляд це недоцільно. Якщо всі політичні моменти відвести убік, просто з економічної точки зору цей проект для нас недоцільний", - сказав він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас