Зарплати чиновників тепер велика таємниця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати чиновників тепер велика таємниця

Казна та Політика
3574
В Україні 1 січня 2011 р. набув чинності закон "Про захист персональних даних". Верховна Рада України (ВР) ухвалила цей закон у червні минулого року. Правозахисники вже назвали цей закон кроком до обмеження свободи слова і свободи доступу до інформації.
Правозахисні організації закликали президента Віктора Януковича відстрочити введення закону в дію, а Гельсинський союз називав його "великим кроком для побудови тоталітаризму" в Україні.
Виконавчий директор Українського Гельсинського союзуз прав людини Володимир Яворський вважає, що цей закон "зв'язує руки", в першу чергу, журналістам.
В новому законі, цитує правозахисника ВВС, під "персональними даними" розуміють будь-яку інформацію, що дозволяє пізнати особу, аж до назви імені і прізвища.
При цьому журналістам, говорить правозахисник, дозволяють збирати загальнодоступну інформацію про особу, але не дозволяють її поширювати без письмової згоди цієї особи.
Яворський вважає, що поширення будь-якої інформації про будь-яку особу тепер можна буде зупинити, а також покарати журналіста або редакцію за розголошення персональних даних.
"У Європейському законодавстві є чіткий принцип, що преса, наприклад, може поширювати будь-яку персональну інформацію про публічну особу, якщо суспільство це вимагає. В Україні буде неможливо тепер розповсюдити персональну інформацію відносно президента або іншої особи, тому що потрібна буде його згода", - зазначає правозахисник.
В той же час автори закону, серед яких Міністерство юстиції, говорять, що ухвалюючи закон, Україна адаптується до європейського законодавства.
Вони нагадують, що Україна узяла зобов'язання ратифікувати і ввести конвенцію про захист персональних даних.
Новий закон вимагає створення Державного реєстру баз персональних даних всіма підприємствами і організаціями незалежно від форм власності.
Фактично всі вони повинні стати власниками баз персональних даних і зареєструвати їх.
Закон передбачає також створення уповноваженого державного органу із захисту персональних даних, якому надається право вільного доступу до будь-яких приміщень, де зберігається або здійснюється обробка персональних даних.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас